Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Roberto Zahiu şi Corneliu Damaschin, audiaţi în dosarul lui Strutinsky Fostul administrator al New Home Construct semna ca primarul

ro

17 Mar, 2016 00:00 4326 Marime text


Judecătorul Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa, a redeschis, ieri, dosarul în care omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky este acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, dar şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată. În cauză, omul de afaceri Dorin Lazia are calitatea de martor denunţător. Ieri au fost audiaţi Corneliu Damaschin, administratorul Nefermin SRL, văr primar cu Sorin Strutinsky, dar şi Roberto Georgian Zahiu, fostul administrator al New Home Construct SA.
 
Pentru termenul următor, instanţa a dispus citarea în vederea audierii atât a lui Valentin Gheorghe Ionescu, unul dintre inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, cât şi a Sorinei-Gina Hortolomei-Moscu. De menţionat că cea din urmă trebuia audiată ieri, însă a depus la dosar un document din care reieşea că se află în imposibilitate să se prezinte din cauze medicale. Sorina-Gina Hortolomei-Moscu a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Constanţa alături de Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa.
 
Corneliu Damaschin, administratorul Nefermin SRL, văr primar cu Sorin Strutinsky, a declarat că, prin anul 2012, a subînchiriat mai multe utilaje unor societăţi comerciale, printre care se afla şi Argos, al cărei administrator ori director era Dorin Lazia. „Avea nevoie de aceste utilaje. Am închiriat un buldozer şi două sau trei basculante. (…) Înaintea mea, administratorul firmei era Cristian Serghie. (…) Eu şi domnul Strutinsky suntem în relaţii de prietenie. Suntem veri primari. Domnul Strutinsky nu a fost implicat în operaţiunile cu Nefermin. (…) Îl cunoşteam pe domnul Lazia din vedere. Ne vedeam rar. Am şi vorbit cu el. Ne salutam. (…) În legătură cu contractele de închiriere a utilajelor nu am vorbit deloc cu domnul Strutinsky“, a spus Damaschin.
 
Roberto Georgian Zahiu, fostul administrator al New Home Construct SA, a declarat că nu a auzit vreodată de firma Argos şi că nu cunoaşte pe nimeni cu numele Lazia, făcând referire la Dorin Mihai Lazia, denunţător în cauză.      
 
„Stau în Bucureşti. Am colaborat cu New Home Construct SA, după care am fost administrator. Nu mai ştiu exact cât am fost administrator. Cred că în perioada 2008 - 2009. Eram sunat şi mi se spunea că am nişte plicuri. Nu cred că erau contracte. Nu-mi aduc aminte. O parte dintre documente le semnam. Nu le citeam pe toate, că erau multe“, a spus Zahiu.
 
Întrebare instanţă: Semnaţi actele fără să le citiţi?
 
Răspuns Roberto Georgian Zahiu: „Credeam că sunt simple acte, declaraţii fiscale, împuterniciri. Nu am vorbit cu nimeni despre semnarea lor.“
 
Întrebare instanţă: V-a fost prezentat un contract de locaţiunea între New Home Construct SA şi Argos?
 
Răspuns Roberto Georgian Zahiu: „Probabil. Nu-mi aduc aminte. A trecut mult timp. Nu-mi mai amintesc. O doamnă Mihaela îmi dădea ce să semnez. O altă doamnă Mihaela, de la Constanţa, trimitea actele, de la Constanţa, la Bucureşti. În afară de semnatul documentelor, nu am mai făcut altceva. Cred că în 2012 am încetat colaborarea cu New Home Construct SA. Mi s-a spus că nu mai au nevoie de mine. Atunci aveam probleme de sănătate. Eram nedeplasabil. Eram plătit de New Home Construct SA cu salariul minim pe economie. Ei şi-au dat seama că nu mai pot colabora cu mine.“   
 
Întrebare instanţă: Pe domnul Sorin Strutinsky îl cunoaşteţi?
 
Răspuns Roberto Georgian Zahiu: „Nu.“
 
Întrebare Nadia Zlate, procuror DNA Constanţa: Aţi înţeles ce activitate are New Home Construct SA?
 
Răspuns Roberto Georgian Zahiu: „Nu.“
 
Fostul administrator al New Home Construct SA a mai declarat, pe final, că a fost ales pentru această funcţie deşi nu a depus niciun CV ori o cerere în acest sens. 
 
Dosarul a fost amânat de Tribunalul Constanţa pentru finele lunii aprilie, când ar putea fi audiaţi oamenii de afaceri Valentin Gheorghe Ionescu, unul dintre inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în cursul anului 2009, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu DADL (Direcţia Apelor Dobrogea Litoral)“. „În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor DADL și asupra ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de suspect, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL și SC CDS Project SRL“, conform DNA
 
Tot conform procurorilor, „în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obţinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului și pe cei ai SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL și SC CDS Project SRL să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente și justificarea acestora în evidenţele contabile“.
 
„De asemenea, în perioada 2009 - 2013, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanţii acelorași societăţi să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani, din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici, în patrimoniul următoarelor societăţi:
 
- 465.184,63 de lei, 430.500 de lei în patrimoniul SC New Home Construct SA
- 125.315 lei, 161.106,10 lei în patrimoniul SC Mehmetoglu SRL
- 40.000 de lei, 40.000 de lei, 4.000 de lei în patrimoniul SC Panel Building System SRL
- 15.476,44 de lei în patrimoniul SC CDS Project SRL
-5.376 de lei în patrimoniul SC Nefermin SRL“, conform rechizitoriului.
 

Citeşte şi 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii