Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:33 21 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Retrocedări de răsunet în Constanţa Două dosare cu terenuri de peste 150 de milioane de euro (rechizitoriu)

ro

08 Oct, 2014 00:00 2179 Marime text
Scandalurile terenurilor date „pe sub mână“ par să aibă ecou şi la Constanţa! Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au împiedicat înstrăinarea a câtorva sute de hectare de teren, în valoare de peste 43 de milioane de euro. Dosarul a fost închis, definitiv, prin condamnarea a două persoane la închisoare cu executare. În paralel însă, într-un alt dosar, ancheta DNA a scos la iveală retrocedarea „cu cântec“, potrivit specialiştilor, a altor sute hectare din terenurile Constanţei. Procesul datează din 2008 şi este în plină desfăşurare, la Curtea de Apel Bucureşti.
 
ZIUA de Constanţa prezintă cele două dosare mai sus precizate, unde procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie vorbesc despre o sumă deloc de neglijat - circa 150 de milioane de euro.
 
Dosarul „reprezentativ“ pentru Constanţa a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti aproape de finele anului 2008. În această cauză au fost deferiţi justiţiei 37 de inculpaţi în legătură cu „restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză“. „Prin aceste fapte“, continuă magistraţii, „a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)“. Pe lista inculpaţilor se află Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Constantin Racu, fost director al Direcţiei Administraţie Publică şi alţii. Cei mai sus precizaţi sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, de fals intelectual, în formă continuată ş de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. De asemenea, printre inculpaţi se mai află funcţionari din Primăria Constanţa, din Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, mandatari, notari publici, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale, interpuşii cumpărători de terenuri, dar şi un evaluator agreat de Primăria Constanţa, respectiv Alin Horaţiu Dima.
 
Dosarul Retrocedărilor din Constanţa a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti aproape de finele anului 2008, iar următorul termen a fost fixat pentru 11 noiembrie.
 
Cea de-a doua cauză la care vom face referire a fost instrumentată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. Potrivit acestora, în cursul anului 2008, Răzvan Ştefanco ar fi formulat la Arhivele Naţionale trei cereri prin care ar fi solicitat emiterea unor extrase declarând de fiecare dată, „în mod mincinos“, că este strănepotul a două persoane, decedate. Acestea ar fi fost proprietarii unor suprafeţe de teren (intravilan şi extravilan) de aproximativ 1.300 de hectare, situate în localităţile Agigea, Eforie şi Mangalia din judeţul Constanţa. „Având la dispoziţie înscrisuri falsificate, respectiv certificatele de moştenitor şi procura, la data de 20 aprilie 2011, Răzvan Ştefanco a depus pe rolul Tribunalului Constanţa trei acţiuni civile, în contradictoriu cu autorităţile locale din Agigea, Eforie şi Mangalia, prin care a revendicat dreptul de proprietate a acestor terenuri susţinând, în mod mincinos, că este moştenitorul celor două persoane care au fost proprietarii respectivelor terenuri. (...) Terenurile revendicate au fost evaluate la preţuri cuprinse între 2.876.654 de euro (minim) şi 43.896.200 de euro (maxim), în funcţie de mai multe criterii tehnice“, conform celor de la Anticorupţie. Acest dosar a fost închis definitiv de Curtea Supremă a României prin condamnarea lui Ştefanco la 1,8 ani de închisoare. Silviea Gheorghe a primit doi ani de închisoare, Maria Done (notar) s-a ales cu două luni de închisoare, iar Doina Gheorghe (notar) a fost achitată.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii