Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechinii albi. Iulie 2016 - martie 2017. Piaţa Ovidiu - Afganistan. Premiere, fraţi gemeni, răniţi de duşmanul invizibil, decoraţi. Întreaga poveste

ro

21 Mar, 2017 00:00 10771 Marime text
Astăzi se încheie misiunea celor 420 de militari din Batalionul 341 Topraisar dislocaţi, anul trecut, la Baza militară de la Kandahar, din Afganistan.
 
Ceremonia de repatriere din teatrul de operaţii din Afganistan a Batalionului 341 Infanterie „Constanţa“, care a participat la misiunea Nato Resolute Support (RS), se va desfăşura, în premieră, astăzi, începând cu ora 11.00, în Piaţa Ovidiu din Constanţa.
 
Spunem în premieră pentru că este pentru prima dată când se realizează o trecere în revistă a unei unităţi militare, în Piaţa Ovidiu, din Constanţa, la întoarcerea din teatrele de operaţii de peste hotare. Similar, a avut loc un astfel de eveniment şi la plecare, în data de 25 iulie 2016, tot în Piaţa Ovidiu.

De ce au plecat în Afganistan

Misiunea „Rechinilor Albi“, desfăşurată cu un efectiv de 420 de militari, în perioada august 2016 - martie 2017, a constat în securizarea aeroportului Kandahar şi a personalului RS dislocat în această bază militară, în scopul asigurării protecţiei Forţelor de Coaliţie şi a operaţiilor executate de echipele de consiliere şi asistenţă (Security Force Asistance - SFA).
Timp de patru luni, militarii s-au antrenat intens pentru misiunea NATO „Resolute Support“, ce asigură protecţia forţei bazei militare din Kandahar, dar şi consilierea forţelor de securitate afgane.

De la Braşov, cerută, înainte de plecare, în căsătorie

Unul dintre cele mai emoţionante momente a fost în iulie, când, înainte de începerea ceremoniei, unul dintre militari a cerut-o în căsătorie pe iubita lui. Tânărul are 39 de ani, iar fata are 36 de ani, ei fiind împreună de cinci luni, ambii fiind din Braşov.

Sublocotenenţi fraţi gemeni şi 15 fete într-o misiune dură

Pentru prima dată, printre cei 420 de militari constănţeni plecaţi în Afganistan s-au aflat şi doi fraţi gemeni. Sublocotenenţii Mihai Dorin şi Nicolae Teodor Căpîlnean au 25 de ani, au fost la prima misiune, ca militari, sunt prieteni, fraţi şi camarazi de arme.
 
Au urmat împreună Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul“ de la Alba Iulia şi Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu. După absolvirea cursurilor, şi-au dorit iniţial să lucreze în Ardeal, ei fiind din Blaj, însă nu au mai fost locuri pentru amândoi. Aşa au ajuns să lucreze la Batalionul 341 Infanterie Topraisar, pentru a fi împreună. „Contează foarte mult să îl ştiu acolo cu mine. E un sentiment de uşurare şi încredere“, apreciază gemenii.
 
De asemenea, 15 fete au întregit rândurile ostaşilor care au purtat tricolorul pe pământ străin, într-o misiune extrem de dură.

Răniţi în misiuni 

Misiunea din Afganistan, ca de altfel toate misiunile străine, a fost una grea. Militarii s-au aflat mereu cu duşmanii invizibili în preajma lor, care puteau oricând să îi atace. Aşa se face că, la data de 25 septembrie 2016, într-o zi de duminică, sublocotenentul Florin Oprea, plutonierul Eduard Vlad Romilă, caporalul Marcel Neagu şi soldatul Costică Victor Tarnovschi au fost răniţi de un dispozitiv explozibil artizanal. Sublocotenentul Oprea a stat în spital până la începutul lunii noiembrie anul trecut şi şi-a reluat misiunea.

Şi decoraţi

Pentru cei care au fost răniţi, dar şi pentru cei care i-au ajutat la salvare, preşedintele Iohannis a acordat decoraţii. În acest sens, au fost decoraţi plutonierii Ioan Sorin Nicolae Bejan şi Gheorghe Adrian Munteanu, dar şi caporalul clasa a III-a Esan Metin Giumali, cărora le-a fost conferită Medalia „Bărbăţie şi Credinţă“ clasa a II-a, cu însemn pentru militari, de război.
 
Decorările au fost făcute la propunerea ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Beniamin Leş, „în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru profesionalismul şi curajul de care au dat dovadă pe timpul îndeplinirii unor misiuni în teatrul de operaţii militare din Afganistan, pentru modul exemplar în care au acţionat pentru salvarea camarazilor lor“.
 
Iohannis i-a mai decorat „în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă pe timpul îndeplinirii unor misiuni în teatrul de operaţii militare din Afganistan, culminând cu incidentul din septembrie 2016, în timpul căruia au fost răniţi“, astfel:
- Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, sublocotenentului Florin Oprea;
- Medalia Naţională „Serviciul Credincios“ clasa a II-a, cu însemn pentru militari, de război, plutonierului Eduard Vlad Romilă;
- Medalia Naţională „Serviciul Credincios“ clasa a III-a, cu însemn pentru militari, de război, caporalului clasa a III-a Marcel Neagu şi fruntaşului Costică Victor Tarnovschi.
 
Nu au fost uitaţi nici salvatorii celor răniţi, cărora le-a fost conferită Medalia „Bărbăţie şi Credinţă“ clasa I, cu însemn pentru militari, de război, plutonierul Octavian Florin Vaţi şi caporalul clasa a III-a Constantin Puiu, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru profesionalismul şi curajul de care au dat dovadă pe timpul îndeplinirii unor misiuni în teatrul de operaţii militare din Afganistan, culminând cu incidentul din data de 26 septembrie 2016, prilej cu care au acţionat în mod exemplar pentru salvarea camarazilor lor.

Despre Batalionul 341 Constanţa

Batalionul 341 Constanţa, fostul Regiment de Infanterie de la Topraisar, a primit denumirea onorifică „Constanţa“ în luna octombrie a anului 2010, iar pentru misiuni internaţionale foloseşte titulatura „Rechinii Albi“.
 
În vederea deplasării în teatrul de operaţii, Batalionul 341 a efectuat o serie de acţiuni de pregătire specifice, în cooperare cu militarii americani dislocaţi la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu.
 
Ca semn al recunoaşterii valorii profesionale, dar şi ca o provocare, începând cu anul 2000, Batalionul 341 Infanterie „Constanţa“ a fost nominalizat să reprezinte România în cadrul iniţiativei regionale SEEBRIG (South Eastern European Brigade), alături de militari din alte şase state partenere: Albania, Bulgaria, Italia, Grecia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi Turcia.
 
Pentru profesionalismul dovedit pe timpul participării la numeroase exerciţii şi misiuni internaţionale, drapelul de luptă al Batalionului 341 Infanterie „Constanţa“ este decorat cu următoarele distincţii şi medalii: „Emblema de Onoare a Forţelor Terestre“, „Emblema de Onoare a Statului Major General“ şi medalia „Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn de război“.

Citeşte şi:

Salvatorul Rechinilor Albi din Constanţa răniţi, în Afganistan, decorat cu Medalia de Onoare a Medicinei Militare

Militarii au răspuns sondajului ZIUA de Constanţa: „Aceleaşi minciuni colorate. Vă mulţumesc, dragi parlamentari!“

S-a făcut transferul de autoritate în Afganistan. Rechinii albi din Constanța se întorc. Câți răniți au fost. Momente deosebite (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Hamsiile albastre 21 Mar, 2017 13:32 Hamsiile albastre salută Rechinii Albi.