Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:52 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reacţii în urma percheziţiilor de ieri „DNA a vrut să ia serverul de e-mail cu TOATĂ corespondenţa electronică a angajaţilor Neptun TV“ (rechizitoriu + referat propunere arestare)

ro

23 Apr, 2015 00:00 2266 Marime text

Procurorii Direcţiei Naționale Anticorupție au descins, ieri, la sediul Neptun TV din Constanţa, acţiunea fiind realizată, potrivit unor surse, într-un dosar de luare de mită şi abuz în serviciu. Ieri, reprezentanţii Neptun TV au transmis un comunicat de presă în care au precizat că sunt „sufocaţi de controale şi percheziţii“ şi că DNA ar fi vrut ieri să „ia serverul de e-mail cu TOATĂ corespondenţa electronică a TUTUROR angajaţilor Neptun TV“. 

„Astăzi, 22 aprilie 2015, pentru a doua oară în două luni, DNA a descins în sediul central al Neptun TV din Constanţa, pentru percheziţii. Acţiunea de forţă a DNA survine simultan cu un aşa-zis control inopinat al ANAF - serviciul Antifraudă. Sunt vizate şi solicitate contracte, facturi, documente justificative, raporturi contabile, balanţe, dovezi video pentru contracte comerciale încheiate de Soti Cable Neptun SRL cu firme partenere din grupul Conpress, dar şi cu alţi clienţi externi, în ultimii opt ani. Departamentele financiar-contabil, juridic, administrativ şi publicitate ale televiziunii au fost blocate în operaţiunea de căutare în arhive, selecţie, copiere a tuturor documentelor solicitate. Ca şi-n percheziţia de la începutul lunii februarie, Neptun TV, în deplină transparenţă şi cu bună-credinţă în respectarea legii, a dat întreg sprijinul pentru a răspunde solicitărilor DNA şi ANAF“, potrivit comunicatului mai sus precizat.

„Fără precedent“


„Aducem însă la cunoştinţa opiniei publice că Neptun TV a devenit obiectiv-ţintă asupra căruia se fac presiuni fără precedent pentru a fi discreditat, compromis, şi-n final, lichidat. Astfel, DNA a venit astăzi, ţintit, să ia serverul de e-mail cu TOATĂ corespondenţa electronică a TUTUROR angajaţilor Neptun TV. Intenţia era practic ca procurorii DNA să aibă acces la orice informaţie, din orice adresă de e-mail, inclusiv la surse confidenţiale, fapt care, evident, încalcă drepturile şi libertăţile internaţionale ale profesiei de jurnalist. Acest lucru n-a fost posibil, pentru că toate adresele de e-mail ale angajaţilor NTV sunt găzduite pe servere externe. Este fără precedent ca, în doar două luni, DNA şi ANAF, instituţii de forţă ale statului român, să descindă la sediul unei instituţii mass-media, dar şi la partenerii săi, pentru aceleaşi documente, în condiţiile în care de fiecare dată am răspuns solicitărilor şi, în mai multe rânduri, am transmis, în format electronic, răspunsurile ori documentele solicitate. Dacă n-ar fi o manifestare a presiunii şi hărţuielii la care suntem supuşi, ar fi hilar că ANAF şi DNA pretind aceleaşi documente originale, şi nu copii conforme, şi sunt nevoite să şi le împartă după principiul «primul venit, primul servit!»“, conform reprezentanților Neptun TV.

„Atmosferă încărcată de tensiune şi îngrijorare pentru cei 200 de angajaţi şi familiile lor“

„Este inadmisibil ca din datele confidenţiale ale contractelor Neptun TV cu partenerii săi să se scurgă în presă informaţii grav distorsionate care, propagate la ordin, ne aduc grave prejudicii. Semnalăm că, prin frecvenţă şi semnificaţie, acţiunile DNA şi ANAF împotriva Neptun TV sunt de natură să determine o atmosferă încărcată de tensiune şi îngrijorare pentru cei 200 de angajaţi şi familiile lor, cu efecte grave asupra îndeplinirii atribuţiilor de serviciu şi implicit asupra companiei. În egală măsura, transformarea Neptun TV în ţintă şi trofeu pentru procurorii DNA şi inspectorii ANAF distorsionează grav percepţia clienţilor şi telespectatorilor noştri şi determină subminarea comercială a televiziunii. Pentru toate aceste motive esenţiale, considerăm că acţiunile împotriva Neptun TV reprezintă, prin consecinţele reale, un grav atentat la independenţa şi libertatea presei“, se arată în comunicatul citat, semnat de preşedintele SC Soti Cable Neptun SRL, Gabriel Sorin Strutinsky.
 
În prezent, omul de afaceri este judecat de Tribunalul Constanța, în stare de arest preventiv. Recent, judecătorul Leonard Iustin Bourceanu a decis menținerea în spatele gratiilor a lui Strutinsky, soluția fiind deja atacată la Curtea de Apel Constanța.

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre – Constantinescu (document)


Strutinsky este cercetat într-o altă cauză pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită. Alături de omul de afaceri, în dosar, primarul suspendat al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, este cercetat în stare de arest pentru luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi conflict de interese (două infracţiuni).
 
Referatul DNA privind propunerea de arestare a lui Radu Ştefan Mazăre şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • vadana anton 23 Apr, 2015 14:49 se pare ca cei de la NEPTUN TV au ramas la mana anchetatorilor dupa ce au fost indepartatii cei ce aveau grija de ei ,respectiv MAZARE si CONSTANTINESCU ,tv le facea reclama acestora ca sunt cei m ai cinstiti