Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Războiul robelor“, la Judecătoria Constanţa Avocaţi versus procurori, judecători şi colegi avocaţi

ro

03 Aug, 2016 00:00 5464 Marime text


Proces „greu“ pe rolul instanţelor constănţene! Lista pârâţilor este deschisă chiar de fostul procuror general al Dobrogei, continuată de anchetatorii Anticorupţie de la malul mării şi încheiată de avocaţi din Baroul Constanţa, dar şi de judecători ai Curţii de Apel Constanţa. Cel care i-a dat în judecată pe magistraţi a formulat împotriva lor o „acţiune în răspundere delictuală“, solicitându-le daune. Întâmplător sau nu, omul care se plânge de anchetatorii şi judecătorii de la malul mării a fost, la rândul său, judecat şi condamnat la Constanţa pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat!
 
Încurcate sunt iţele Domnului, dar şi ale justiţiei dobrogene! O nouă dovadă în acest sens este un proces recent înregistrat pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa, ce are ca obiect o  „acţiune în răspundere delictuală“. Concret, este vorba despre un dosar intentat de un bărbat, pe numele său Dumitru Vasile, împotriva mai multor magistraţi, dar şi avocaţi constănţeni. Foarte interesant, reclamantul, Dumitru Vasile, acţionează în acest proces „în calitate de reprezentant al cabinetului de avocat Vasile Dumitru“. În acest context, el a dat în judecată aproape 20 de magistraţi şi avocaţi din Constanţa, solicitându-le daune.
 
Lista pârâţilor din proces este deschisă chiar de procurorul Camelia Elena Grecu, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în prezent şef Birou Judiciar în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la Bucureşti. Alături de aceasta, au mai fost chemaţi în judecată procurorii Adina Florea, Vasile Drăghici, Teodor Niţă, toţi din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, dar şi şeful Serviciului Teritorial Constanţa al DNA, Sorin Constantinescu, împreună cu ai săi colegi Constantin Conortos şi Ciprian Bodu. Printre numele pârâţilor se regăsesc şi judecătorii Cristian Deliorga, Cătălin Jigău, Maria Uzun, Iulia Constanţa Barac, Marius Nastasia, Camelia Andrei, Eleni Cristina Marcu ori procurorul Gill Julien Grigore Iacobici, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Constanţa, numit de curând la conducerea Parchetului Tribunalului Constanţa, sau avocatul Doina Mazăre, din cadrul Baroului Constanţa.

Condamnat, la rândul său, de instanţa de judecată

Foarte interesant, însă, aşa cum precizam mai sus, Dumitru Vasile, cel care i-a dat în judecată pe magistraţii şi avocaţii constănţeni, a fost, la rândul său, condamnat pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat. La finalul procesului desfăşurat la Judecătoria Constanţa, coincidenţă sau nu, chiar judecătoarea Iulia Barac a fost cea care a pronunţat sentinţa prin care Dumitru Vasile a fost condamnat la doi ani de detenţie, pentru folosire fără drept a denumirilor „Barou“, „Uniunea Naţională a Barourilor din România“, „UNBR“ ori „Uniunea Avocaţilor din România“ sau a oricăror denumiri specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat. De asemenea, omul a luat un an şi pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat. În urma contopirii celor două pedepse, lui Dumitru Vasile i s-a aplicat pedeapsa cea mai grea, potrivit legislaţiei în vigoare, la care s-a adăugat un spor de şase luni. În final, el a primit doi ani şi jumătate, pedeapsa fiindu-i suspendată condiţionat.
 
Totodată, Judecătoria Constanţa a dispus anularea mai multor împuterniciri avocaţiale şi confiscarea unei ştampile cu inscripţia „UNBR - Baroul Bucureşti -Vasile Dumitru“ şi a alteia dreptunghiulare, cu inscripţia „Cabinet individual de avocatură av. Vasile Dumitru“. Aşadar, poate nu întâmplător omul i-a dat în judecată pe magistraţi, cu atât mai mult cu cât, recent, Curtea de Apel Constanţa a respins cererea de strămutare a dosarului său pe care o formulase în cauză. Nu în ultimul rând, este de precizat că sentinţa Judecătoriei Constanţa nu este definitivă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii