Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ramificaţiile cazului „italienii versus Mazăre" Soţia avocatului Primăriei Constanţa nu a vrut dosarul (documente)

ro

19 Mar, 2012 01:06 8235 Marime text

cap_10.jpgConflict desfăşurat cu scântei la Constanţa şi întins pe mai multe paliere, inclusiv la diferite instanţe, litigiul dintre primarul Constanţei şi afaceriştii italieni de la Fin.Co.Ge.Ro.Spa Catania are ramificaţii inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Recent, unul dintre magistraţii menţionaţi la sfârşitul anului trecut de presa centrală la categoria „cei mai bogaţi judecători" a hotărât să se abţină de la a judeca pricina celor două părţi. Concret, judecătoarea Alina Iuliana Ţuca a formulat cerere de abţinere în dosarul în care Municipiul Constanţa prin Primar solicita strămutarea la altă instanţă din ţară a procesului în care, la Constanţa, s-a hotărât executarea silită a primăriei, în favoarea italienilor, pentru suma aproximativă de 16 milioane de euro. Foarte interesant, soţul judecătoarei care s-a abţinut în proces, Florentin Ţuca, este avocat în cadrul firmei de avocatură care a preluat relativ recent cazul „Fin.Co.Ge.Ro.Spa versus Primăria Constanţa", respectiv Societatea Civilă de Avocaţi „Ţuca, Zbârcea şi asociaţii".

Conform informaţiilor oficiale, cererea de strămutare a procesului de la Constanţa, înaintată de reprezentanţii Primăriei Constanţa, a fost înaintată către Secţia civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, după ce judecătorii Secţiei de contencios administrativ şi fiscal au ajuns la concluzia că nu lor le revine competenţa de soluţionare a cererii. Toate bune şi frumoase, cazul a fost înregistrat la Secţia civilă, primind numărul 815/1/2012. Atâta doar că, în urma repartizării aleatorii a cauzei, dosarul a ajuns în atenţia judecătoarei Alina Iuliana Ţuca. Clasificată de presa centrală drept una dintre cele mai bogate judecătoare, magistratul Ţuca n-a stat însă pe gânduri şi a formulat cerere de abţinere în litigiul dintre primăria lui Radu Mazăre şi afaceriştii italieni.

Strămutarea se judecă joi

În acest sens, pe rolul aceleiaşi Secţii civile a instanţei supreme a fost înregistrat separat dosarul cu numărul 815/1/2012/a2, al cărui obiect este reprezentat de o „abţinere" şi în care părţi sunt Fin.Co.Ge.Ro.Spa Catania, în calitate de intimat, Municipiul Constanţa prin Primar, drept petent, dar şi Primarul Municipiului Constanţa şi Radu Ştefan Mazăre, în calitate, de asemenea, de intimaţi. În cursul săptămânii trecute, colegii judecătoarei Alina Iuliana Ţuca i-au admis cererea, sens în care, pe site-ul Curţii Supreme se face următoarea menţiune: „(instanţa) admite cererea de abţinere formulată de doamna judecător Alina Iuliana Ţuca de la judecarea pricinii ce formează obiectul dosarului nr. 815/1/2012 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia I Civilă". În aceste condiţii, cererea propriu-zisă de strămutare a procesului de la Constanţa, formulată de Municipiul Constanţa prin Primar va fi analizată, joi, de un alt judecător al Curţii Supreme.

Soţul şi un afin, la firma de avocatură

judecatoare_-_inalta_curte_de_casatie_si_justitie.jpg

Foarte interesant, în declaraţia privind funcţiile juridice deţinute de rude, completată de judecătoarea Alina Iuliana Ţuca în luna iunie 2011, aceasta menţiona faptul că soţul ei, Florentin Ţuca, este avocat în cadrul Societăţii Civile de Avocaţi Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii. De altfel, în cadrul aceleiaşi firme de avocatură îşi desfăşoară activitatea şi o altă rudă a judecătoarei, Dana Busini, fiind tot avocat. Coincidenţă sau nu, firma cu pricina este cea care, relativ recent, a preluat o parte dintre litigiile desfăşurate în instanţă între Primăria Constanţa şi firma italiană. De pildă, în dosarul cu numărul 99/212/2012 al Judecătoriei Constanţa, se arată că Municipiul Constanţa prin Primar a formulat contestaţie împotriva executării de către Fin.Co.Ge.Ro.Spa „prin SCA Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii". Pe de altă parte, este de menţionat că tocmai calitatea de avocat a soţului şi, cel mai probabil, numeroasele succese repurtate de acesta în instanţă i-au adus judecătoarei calitatea de unul dintre cei mai bogaţi magistraţi, astfel cum i-a fost atribuită de presa centrală, la sfârşitul anului trecut. Mai exact, ceea ce le-a atras atenţia jurnaliştilor bucureşteni au fost veniturile soţului judecătoarei care, potrivit declaraţiei de avere a magistratului valabilă pentru anul trecut, erau de peste 18,6 milioane de lei, bani încasaţi prin firma de avocatură care, mai nou, reprezintă Municipiul Constanţa prin Primar.

Terenuri, case şi obiecte de artă

Oficial fără interese, judecătoarea Alina Iuliana Ţuca nota în declaraţia de avere din aprilie 2011 trei terenuri intravilane, proprietate comună în devălmăşie împreună cu soţul avocat. Concret, erau menţionate două suprafeţe intravilane în Bucureşti, una de 850 de metri pătraţi, cumpărată în 2001, şi una de 380 de metri pătraţi achiziţionată în 2004, cărora li se adăuga o suprafaţă de 824 mp cumpărată în 2006 în Chitila. Terenurile sunt „completate" de două apartamente şi o casă de locuit în Bucureşti, cumpărate în perioada 1996-2004, dar şi de un spaţiu comercial în Buşteni, în suprafaţă de 400 mp, cumpărat în 1997. Fără bunuri mobile, judecătoarea de la Curtea Supremă a precizat că în intervalul 1994 - 2009 a cumpărat „obiecte de artă" a căror valoare estimată se ridică la 150.000 de euro.

Soţul, cu 1,5 milioane lunar

judecatoare_-_primaria_cta_tuca_zbarcea.jpg

Venitul realizat de Alina Iuliana Ţuca pentru anul 2010 se ridica la 139.827 de lei, ceea ce ar fi însemnat peste 11.600 de lei lunar, însă suma este relativ mică, în comparaţie cu venitul realizat de soţul său. Astfel, acesta a câştigat ca avocat, în 2010, 18.611.565 de lei, ceea ce ar însemna 1.550.963,75 pe lună, bani încasaţi prin firma de avocatură care, aşa cum am menţionat anterior, ar fi fost solicitată să reprezinte, mai nou, interesele Municipiului Constanţa prin Primar.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii