Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:14 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectil neexplodat, dus la Postul de Poliţie Mihail Kogălniceanu

ro

06 Mar, 2015 00:00 851 Marime text
Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“ al judeţului Constanţa a fost solicitată, miercuri, la Mihail Kogălniceanu, pentru o misiune de asanare.
 

Pe un câmp din localitate, un bărbat descoperise un element de muniţie rămas neexplodat din timpul conflictelor militare. El a transportat proiectilul la Postul de Poliţie din localitate, iar agenţii au asigurat paza acestuia până la sosirea echipei de intervenţie.
 
Specialiştii ISU „Dobrogea“ s-au deplasat imediat la faţa locului şi au identificat un proiectil de artilerie exploziv de calibrul 76 milimetri. Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii.
 
Doar în acest an, echipa pirotehnică a inspectoratului a desfăşurat opt misiuni de asanare a teritoriului de muniţie rămasă neexplodată.

Ce să facem când descoperim un proiectil neexplodat

În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor armate pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.
De aceea, reprezentanţii ISU reamintesc cetăţenilor care se confruntă cu astfel de situaţii să anunţe imediat organele abilitate, prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, şi să respecte următoarele recomandări:
1. nu le atingeţi, nu le loviţi şi nu le mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
2. nu le introduceţi în foc;
3. nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
4. nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
5. nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
6. nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
7. în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri sau săpături;
8. nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii