Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:58 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect Se schimbă legea privind circulaţia pe drumurile publice. Ce faci dacă vinzi ori cumperi o maşină (document)

ro

30 Jun, 2016 00:00 3414 Marime text


Recent, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne a fost publicat, la secţiunea „Transparenţă decizională“, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea
Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Unul dintre alineatele care ar putea fi modificate este cel ce face referire la cazurile în care se schimbă proprietarul unui automobil.
 
„Alineatul (4) al art. 11 se modifică după cum urmează: în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidenţele autorităţilor competente simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni,
noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 60 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului“, conform proiectului de lege pentru modificarea și completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
 
La articolul 11, după alineatul (4) se introduc patru noi alineate, alin. (41) - (44), cu
următorul cuprins: „(41) Organul fiscal care operează scoaterea autovehiculului din evidenţa fiscală a fostului proprietar are obligaţia de a notifica înstrăinarea acestuia, prin utilizarea canalelor de comunicare disponibile, în termen de cinci zile lucrătoare, autorităţii competente de înmatriculare, care face menţiunea privind înstrăinarea vehiculului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate.
 
(42) De la data înregistrării notificării prevăzute la alin. (41), la solicitarea instituţiilor interesate cu privire la deţinătorul sau utilizatorul vehiculului, autoritatea competentă transmite acestora datele noului proprietar.
 
(43) În situaţia în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4), operează de drept suspendarea înmatriculării sau
înregistrării vehiculului, până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.
 
(44) În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul prevăzut la alin. (4) curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate. După suspendarea înmatriculării, până la transcrierea dreptului de proprietate a vehiculului, pot fi eliberate succesiv autorizaţii de circulaţie provizorie a căror valabilitate cumulată nu poate depăși 90 de zile pentru același vehicul“, se mai arată în proiectul de lege pentru modificarea și completarea OUG 195/2002.  
 
Proiectul de modificare poate fi consultat accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii