Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect MAI Maşinile parcate neregulamentar în Constanţa vor fi din nou ridicate. Avem toate detaliile (document)

ro

27 Jun, 2016 00:00 4659 Marime text


Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne a fost publicat, în vederea consultării publice, hotărârea pentru „completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006“. Hotărârea mai sus precizată face referire la ridicarea automobilelor parcate neregulamentar, problemă semnalată la nivel naţional. În Constanţa, de serviciul de transportare şi depozitare a maşinilor parcate neregulamentar s-a ocupat, până la data de 1 aprilie 2015, SC Litoral Connect SRL.

Citeşte şi - ACIA atrage atenţia - Contractul încheiat de Primăria Constanţa cu firma ce ridică maşini expiră la 1 aprilie

În altă ordine de idei, amintim că, în luna decembrie 2015, Tribunalul Constanţa a anulat art. 20 din HCLM Constanţa nr. 184/31.07.2013, în ceea ce priveşte măsura blocării autovehiculelor. Decizia instanţei, care a vizat celebra „caracatiţă“, nu este una definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Revenind la hotărârea pentru „completarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006“, pe site-ul MAI se arată că ridicarea vehiculului „reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care poliţistul rutier o poate dispune într-una dintre situaţiile prevăzute de art. 143“. Potrivit acestuia, se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor:
  1. în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
  2. în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă“ şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;
  3. pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de şase metri;
  4. în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice, e) în pante şi în rampe;
  5. în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă“, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificaţia „Zonă de staţionare cu durată limitată“ peste durata stabilită. 
Mai departe, conform documentului publicat pe site-ul MAI, „ridicarea vehiculelor nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care:
a) în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane;
b) vehiculul aparţine unei instituţii dintre cele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare“.

Alte dispoziţii

Transportul vehiculului ridicat la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul autoturismului se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se achită contravaloarea operaţiunii de ridicare.
 
Depozitarea se face numai în spaţii corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public. Pe perioada depozitării, vehiculele ridicate se află în paza administratorului drumului public. Administratorul drumului public răspunde pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuării operaţiunilor de ridicare, transport şi depozitare, în condiţiile prevăzute de lege.
 
Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunii/ operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.
 
Prevederile mai sus precizate vor intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 
Hotărârea pentru „completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006“ poate fi citită integral accesând secţiunea Documente din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa. 

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii