Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prodecanul Facultății de Teologie, Vasile Răducă, și-a dat demisia după ce a făcut declarații scandaloase despre viol

ro

24 Jul, 2019 18:32 1890 Marime text
Ca urmare a declarațiilor scandaloase despre sarcina după viol, făcute la radio Trinitas, Prodecanul Facultății de Teologie, Vasile Răducă, și-a dat demisia, anunță Universitatea din București. Deocamdată, nu s-a făcut nicio precizare dacă preotul va rămâne sau nu cadru didactic, anunță hotnews.ro 

„Universitatea din București anunță că profesorul Vasile Răducă și-a depus, în după-amiaza acestei zile, demisia din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul”. Urmează ca decanul facultății, prof. Ioan Moldoveanu, să înainteze rectorului Mircea Dumitru nominalizarea prodecanului care va prelua atribuțiile deținute până astăzi de prof. Vasile Răducă”, se arată într-un comunicat al Universității din București. 

Deocamdată, nu s-a făcut nicio precizare dacă preotul va rămâne sau nu cadru didactic. 

Primele declarații care au stârnit revoltă au fost făcute de preotul Vasile Răducă la Radio Trinitas, care aparține Patriarhiei, unde a spus că dacă o femeie rămâne însărcinată după un viol este posibil să-i fi plăcut. El a mai spus în emisiune și că sexul cu prezervativ este ”masturbare” și i-a mai transmis unei ascultătoare să se roage la Dumnezeu ca fiica ei să termine relația pe care o are cu un musulman. 

Miercuri dimineață, preotul a transmis HotNews.ro un punct de vedere în care ține să vină cu explicații "necesare pentru a clarifica problemele extrem de delicate care nu puteau fi rezolvate la telefon şi la radio, din lipsă de timp, dar care au avut un răspuns cât se poate de valid din punct de vedere teologic". 

Preotul susține că știe că cercetătorii în domeniul medical consideră că, în cele mai multe cazuri, violarea unei femei nu se soldează automat și cu rămânerea gravidă a acesteia, iar victima are la dispoziție câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primește îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăși acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină, însă "aceste aspecte țin și de educația primită". "Dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol, este vorba mai degrabă de un viol la care aceasta a fost constrânsă să consimtă din punct de vedere fiziologic", mai afirmă preotul. 

De asemenea, el a declarat, marți seară, la Antena 1, că graviditatea, în cazul violului, de multe ori se datorează unui consimțământ pe care victima și l-a dat sau unei neștiințe, iar femeia nu trebuie să stea să fie violată, ci trebuie "să își ia măsuri de precauție". "Nu te duci în mediul în care să poți fi violată".
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii