Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:20 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii vor stramutarea procesului cu Stila Gosu

ro

02 Apr, 2009 02:34 1746 Marime text
Situaţie şocantă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa. Invocând o aşa-numită posibilă „ştirbire" a „imparţialităţii judecătorilor instanţei constănţene", procurorii au cerut strămutarea dosarului în care Stila Goşu şi alţi cinci indivizi sunt cercetaţi pentru loviri sau alte violenţe şi şantaj.

Foarte interesant este faptul că cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pare să se centreze pe atitudinea presei şi pe articolele redate în mass-media mai degrabă decât pe indicii şi probe temeinice care să conducă la „ştirbirea imparţialităţii judecătorilor" amintită anterior. Nu este exclus ca acesta să fi fost motivul pentru care judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, marţi, cererea formulată de procurorii constănţeni. Concret, pe 10 februarie 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, prin prim-procurorul Valentin Ştefan, a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să mute la altă instanţă procesul care îi priveşte pe Stila şi Mitică Goşu, Petrică Tomescu, Ionuţ Vanghelici, Vasilică Coşman şi Daniel Zorică. Anchetatorii nu s-au ferit să amintească în solicitare despre un anumit „pericol de tulburare a ordinii publice".

Dosare mai „grave"


Procurorii spun în cererea de strămutare: „apreciem că imparţialitatea judecătorilor instanţei constănţene ar putea fi ştirbită, existând pericolul de tulburare a ordinii publice provocat de această cauză penală, în care sunt judecaţi inculpaţi cunoscuţi ca făcând parte din grupările infracţionale ce acţionează pe raza municipiului Constanţa". De menţionat, totuşi, că procesul care îi priveşte pe cei şase indivizi nu este singurul din cele aflate pe rolul instanţelor constănţene, care să aibă ca protagonişti personaje despre care procurorii spun că aparţin grupărilor infracţionale de pe raza judeţului şi în care infracţiunile care li se impută sunt mult mai grave. În acest sens, sunt demne de amintit dosarele în care Petrică Tomescu, Lucian Călimărea şi Cristian Gherghişan sunt judecaţi pentru tentativă de omor calificat, cel în care fraţii Miţu şi Traian Vasea şi apropiaţii lor sunt acuzaţi tot de tentativă de omor calificat şi multe altele asemenea. Totuşi, în niciunul din aceste procese nu s-a cerut strămutarea, de către niciuna din părţi, pe motiv că imparţialitatea judecătorilor ar fi ştirbită. Revenind la cererea formulată de procurorii constănţeni, aceştia au expus pe larg apariţia mesajelor contra judecătoarei Cristina Radu, cea care a respins propunerea de arestare preventivă a celor şase. „În presa constănţeană au apărut articole în legătură cu apariţia mesajelor scrise pe ziduri, cât şi pe banner-ul postat la ieşirea din municipiul Constanţa", invocă procurorii în cererea de strămutare a procesului. Totodată, aceştia mai spun că în ediţiile electronice ale cotidienelor, cititorii au afişat mesaje „în care îşi exprimă nemulţumirea şi îndoiala cu privire la obiectivitatea şi imparţialitatea judecătorilor constănţeni care au judecat cauza, precum şi indignarea că inculpaţii au fost lăsaţi în libertate".

Dovezi: purtători de cuvânt şi articole

„Considerăm că imparţialitatea judecătorilor constănţeni este afectată în aceste împrejurări (...), care au provocat tulburarea ordinii publice, iar presiunile exercitate asupra judecătorilor din Constanţa sunt de natură a crea suspiciuni cu privire la obiectivitatea judecătorului căruia îi revine îndatorirea să judece fondul cauzei". Mai departe, procurorii îl citează pe purtătorul de cuvânt al instanţei, afirmând că punctul său de vedere „nu face decât să sublinieze că acţiunile de tulburare a ordinii publice desfăşurate la data de 06.02.2009 de către autorii mesajelor transmise judecătorilor din Constanţa sunt de natură a crea presiuni asupra acestora şi implicit asupra imparţialităţii acestora". De parcă nu ar fi de ajuns, mai degrabă ca într-un articol de presă, decât ca într-o cerere de strămutare, procurorii îl citează şi pe purtătorul de cuvânt şi vicepreşedintele Tribunalului Constanţa, reluând declaraţiile pe care judecătorul le-a făcut către mass-media locală cu privire la mesajele cetăţenilor. „Faţă de cele ce preced", spun anchetatorii, „considerăm că, întrucât s-a produs o tulburare a ordinii publice, reliefată chiar şi de către purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Constanţa, cât şi de către vicepreşedintele Tribunalului Constanţa, (...) desfăşurarea ulterioară a procesului penal este îngreunată, iar imparţialitatea judecătorilor din Constanţa ar putea fi ştirbită". Ca dovezi în susţinerea cererii, membrii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au găsit de cuviinţă să anexeze „articolele printate (însoţite de comentarii) din ziarele constănţene". În acest context, probabil că nu este de mirare că judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins ca nefondată solicitarea procurorilor constănţeni de a muta procesul la altă instanţă din judeţ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii