Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:59 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii l-au vrut arestat Radu Mazăre bifează, azi, cea de a 16-a vizită la Poliţie

ro

29 Jul, 2014 00:00 1711 Marime text

„Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns“, susţin magistraţii

Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului Constanţa, va da cu subsemnatul la Poliţie, astăzi, pentru a 16-a oară, în dosarul Campusului Social Henri Coandă. Primarul Constanţei a fost încătuşat, pe data de 8 aprilie, de Ana Dana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Tot pe 8 aprilie, a fost reţinut şi afaceristul Avraham Morgenstern, pentru dare de mită. Pe data de 9 aprilie, cei doi au fost prezentaţi judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie a României au decis ca atât Mazăre, cât şi Morgenstern să fie puşi în libertate sub control judiciar. Pe timpul cât se vor afla sub măsura anterior precizată, Mazăre şi Morgenstern trebuie, printre altele, să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei şi să se prezinte la organele de poliţie în a căror circumscripţie locuiesc, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori sunt chemaţi. Pe data de 16 aprilie, tot în dosarul Campusului Social Henri Coandă, procurorii DNA au anunţat extinderea urmăririi penale a primarului Mazăre, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de fals în declaraţii. Pe data de 17 aprilie, DNA a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Alexandru Mazăre, senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

„Banii, primiţi în mai multe tranşe“

Conform DNA, la începutul anului 2011, Mazăre a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social Henri Coandă. „Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 de lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi offshore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală“, potrivit procurorilor.

„Creşterea valorii contractului, aprobată“

„În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (cum ar fi iniţierea unor hotărâri de Consiliu Local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în favoarea firmei respective, au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a Consiliului Local, iniţiată de primarul Mazăre Radu Ştefan“, au conchis procurorii anticorupţie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii