Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii de la Anticorupţie acuză - prejudiciu de peste un milion de euro Un afacerist din Constanţa, osândit la nouă ani de temniţă într-un dosar de evaziune

ro

17 Apr, 2013 00:00 7099 Marime text
În acelaşi dosar, instanţa a dispus, conform minutei judecătoreşti, „desfiinţarea înscrisurilor sub semnătură privată falsificate, constând în borderourile de achiziţie cereale de la persoane fizice (...) pentru justificarea retragerii în numerar a sumei totale de 12.290.962 lei”

Administratorul unei societăţi comerciale din Constanţa, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, a fost condamnat la mai mulţi ani de detenţie. Ieri, Tribunalul Constanţa, în completul prezidat de magistratul Ciprian Coadă, a decis pedepsirea lui Daniel Florin Mereuţă, administrator al SC Media Star General SRL Constanţa, la nouă ani de închisoare cu executare. Conform procurorilor de la Anticorupţie, în acest dosar bugetul consolidat al statului ar fi fost prejudiciat cu suma de 1.245.660 de euro. Decizia Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Daniel Florin Mereuţă a fost deferit justiţiei, după cum precizam şi mai sus, de către procurorii DNA, în luna noiembrie 2012. În sarcina administratorului de la SC Media Star General SRL Constanţa organele de anchetă au reţinut următoarele infracţiuni: două infracţiuni de evaziune fiscală, folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi transmiterea fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada aprilie 2007 - februarie 2008, Mereuţă, administrator de drept al SC Media Star General SRL Constanţa, societate cu obiect de activitate în domeniul comerţului cu cereale, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale către stat, nu a înregistrat în contabilitatea firmei toate veniturile realizate şi, concomitent, a înregistrat cheltuieli care au avut la bază operaţiuni comerciale fictive”. „În această modalitate”, continuă DNA, „bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 4.497.082 lei (echivalentul a 1.245.660 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA”. De asemenea, tot potrivit organelor de anchetă, în cursul lunii aprilie 2007, inculpatul Mereuţă ar fi declarat reprezentanţilor Registrului Comerţului, în mod fictiv, stabilirea sediului social la o adresă la care firma nu ar fi funcţionat niciodată în scopul de a se sustrage de la efectuarea controalelor financiar-fiscale.
„De asemenea, inculpatul Mereuţă Florin Daniel a folosit în interes personal şi contrar intereselor legale ale firmei sale suma totală de 12.290.962 lei, încasată din valorificarea de mărfuri şi prestarea de servicii către partenerii comerciali. În plus, la data de 2 februarie 2008, Mereuţă Florin Daniel, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, a cesionat către o altă persoană, în mod fictiv, părţile sociale deţinute în cadrul SC Media Star General SRL Constanţa”, potrivit DNA.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 4.497.082 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

„Înscrisuri sub semnătură privată falsificate”

După mai multe termene de judecată, Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe Mereuţă la nouă ani de închisoare. Instanţa de judecată l-a obligat pe inculpat, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Media Star General SRL Constanţa, la plata sumei de 4.497.082 lei, compusă din TVA în valoare de 2.441.259 lei şi impozit pe profit în valoare de 2.055.808 lei, la care se adaugă dobânda legală aferentă, calculată cu începere de la data producerii prejudiciului şi până la achitarea efectivă a debitului, către partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În acelaşi dosar, instanţa a dispus, conform minutei judecătoreşti, „desfiinţarea înscrisurilor sub semnătură privată falsificate, constând în borderourile de achiziţie cereale de la persoane fizice (...) pentru justificarea retragerii în numerar a sumei totale de 12.290.962 lei”. Tot Tribunalul a hotărât confiscarea specială de la Mereuţă a sumei de 7.793.880 lei. Decizia Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa, în termen de zece zile de la pronunţare pentru cei prezenţi şi de la comunicare pentru cei lipsă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii