Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii Anticorupţie acuză Scurgeri de informaţii, în formă continuată, la BCCO Constanţa

ro

18 Jul, 2013 00:00 3156 Marime text
Bogdan Mircea Teodorescu, Dragoș Emil Petcu şi Vlad Ştefan Zaharia au fost arestaţi de Curtea de Apel Bucureşti la data de 25 mai

Bogdan Mircea Teodorescu, Dragoș Emil Petcu şi Vlad Ştefan Zaharia, toţi din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa - Serviciul Antidrog, acuzaţi că ar fi bătut, ameninţat şi lipsit de libertate un investigator sub acoperire, au fost deferiţi justiţiei într-un alt dosar penal. Ieri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au anunţat trimiterea în judecată a celor trei poliţişti în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în formă continuată.

Conform DNA, la datele de 29 decembrie 2010 şi 28 ianuarie 2011, cei trei poliţişti de la Antidrog au „comunicat unui denunţător, reprezentant al unui magazin de comercializare a produselor etnobotanice, informaţii ce nu erau destinate publicităţii, referitoare la organizarea unor acţiuni mixte de control inopinat pentru combaterea activităţilor ilegale de comercializare a plantelor şi substanţelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope”. „Informaţiile erau comunicate denunţătorului în mod nemijlocit, indicându-i-se în mod exact data şi intervalul orar de desfăşurare a controalelor. Aceste acţiuni erau derulate de reprezentanţii mai multor instituţii publice din judeţul Constanţa şi, având în vedere că şi lucrătorii din cadrul BCCO Constanţa participau la efectuarea respectivelor controale, inculpaţii au luat la cunoştinţă în mod direct despre organizarea acestora, în virtutea atribuţiilor de serviciu.
Scopul evident al comunicării de către inculpaţi a informaţiilor menţionate a fost acela de a asigura firmei reprezentate de denunţător posibilitatea de a continua comercializarea de plante şi substanţe etnobotanice, potenţial dăunătoare sănătăţii, fără a fi depistată de către organele de control şi fără a fi sancţionată contravenţional în mod corespunzător”, se mai arată în informarea celor de la Anticorupţie. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Constanţa.
Potrivit unor surse bine informate, în acest dosar de urmărire penală, DNA a delegat un ofiţer sub acoperire al Direcţiei Generale Anticorupţie, care ar fi încercat să le vândă produse etnobotanice.

Dezbrăcat în parcare

În noaptea de 2 spre 3 mai, conform magistraţilor din Bucureşti, Petcu, Teodorescu şi Zaharia, desfăşurau o acţiune pe linia combaterii traficului de droguri în zona Clubului Kudos Beach din Mamaia. Unul dintre ei a fost abordat de investigatorul sub acoperire autorizat de procurori din cadrul DNA - Secţia de combatere a corupţiei, care le-a arătat un plic de plastic transparent, conţinând fragmente vegetale de culoare preponderent verde. În timpul percheziţii domiciliare efectuate în camera de hotel unde era cazat investigatorul sub acoperire, magistraţii din Bucureşti spun că ofiţerii BCCO Constanţa au ridicat suma de 2.700 de lei. Ulterior, pe fondul apariţiei suspiciunii că cel împuternicit de DNA ar putea să fie investigator sub acoperire, cei trei ar fi declanşat o acţiune susţinută de supunere a investigatorului la suferinţe puternice, fizice şi psihice. Şi asta, spun judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, pentru a obţine de la ofiţer mărturisirea că este poliţist, lucrând sub acoperire, pentru a-l intimida pe acesta şi persoanele care l-au autorizat, precum şi pentru a-l pedepsi pentru „lipsa de loialitate” constând în îndreptarea unor asemenea acţiuni împotriva unor colegi poliţişti şi pentru îndrăzneala de a le fi testat probitatea profesională. Magistraţii spun că investigatorul sub acoperire ar fi fost încătuşat, „fără a fi întrunite cerinţele legale pentru luarea acestei măsuri”, ar fi fost lovit în mod repetat cu pumnii în zona capului, ar fi fost complet dezbrăcat în parcare şi apoi lovit la nivelul picioarelor cu o bâtă, ar fi fost ameninţat cu arma, lipită de tâmplă şi apoi de zona abdomenului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii