Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurori acuzati de coruptie

ro

11 Dec, 2002 00:00 3204 Marime text

Angajatii SC Romprest Util au protestat, ieri, timp de patru ore, in fata sediului Parchetului General * Protestatarii au intocmit un memoriu pentru procurorul general al Romaniei, Tanase Joita * Mai multi procurori constanteni sunt acuzati ca au influentat bunul mers al anchetei in cazul fostilor directori ai societatii, care au fost demisi de catre Adunarea Generala a Salariatilor * Angajatii SC Romprest ii acuza de mistificarea adevarului pe procurorii constanteni Simona Moanga, Ion Andrei, Gheorghe Babu si Cristian Deliorga * In momentul de fata, la Constanta se afla un reprezentant al Parchetului General, trimis special sa solutioneze aceasta cauza

Aproximativ 50 de angajati de la SC "Romprest Util" Constanta au protestat, ieri, timp de patru ore in fata Parchetului General al Romaniei, impotriva coruptiei din cadrul Parchetului constantean. Societatea a fost infiintata in anul 1993, avand ca principal obiect de activitate prestarea de servicii prin inchirierea de utilaje de constructii, reparatii utilaje de constructii si auto. In cadrul societatii lucreaza 150 de oameni, iar activitatea de baza se desfasoara in Portul Constanta Sud - Agigea, insa aceasta are angajate si alte lucrari de anvergura pe autostrada Bucuresti - Constanta, Bucuresti - Pitesti, la Centrala Nucleara Cernavoda, precum si in alte puncte importante din tara.Angajatii societatii care manifestau in fata Parchetului General din capitala aveau intocmit un memoriu pe care doreau sa-l inmaneze procurorului general al Romaniei, Tanase Joita. Conform memoriului, conducerea si ceilalti angajati ai societatii considera ca mai multi procurori din cadrul Parchetului Constanta au influentat bunul mers al anchetei in cazul fostilor directori ai societatii, care au fost demisi de catre actionari pentru mai multe ilegalitati. In urma cu cinci ani, in cadrul societatii au aparut o serie de probleme, motiv pentru care Stere Damu, Ion Zaulet, Ion Stroescu si Lenuta Luca, fosti angajati ai societatii, cu functii de conducere, s-au ales cu desfacerea contractelor de munca si suspendarea acestora din functiile detinute, hotarare luata de Adunarea Generala a Salariatilor din cadrul societatii. Cei patru sunt acuzati ca, la adapostul functiilor detinute in cadrul SC "Romprest Util" Constanta, au savarsit o serie de infractiuni cu grave consecinte asupra patrimoniului. De asemenea, Adunarea Generala a mai hotarat si sesizarea organelor de urmarire penala competente sa efectueze cercetari impotriva acestora, in scopul declarat, respectiv acela de reintregire a patrimoniului. In urma cercetarilor efectuate de catre organele de politie pe parcursul a patru ani, politistii au probat temeinic vinovatia acestora, dispunand inceperea urmaririi penale pentru infractiunile de fals, uz de fals, inselaciune, gestiune frauduloasa si abuz in serviciu.

Tergiversari in dosar

Actualul director general al SC "Romprest Util", Gheorghe Ene, a declarat ca, prin trafic de influenta si alte asemenea manevre, Stere Damu, Ion Zaulet, Ion Stroescu si Lenuta Luca au reusit sa mistifice adevarul, astfel ca, prin ordonanta procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, nr. 2/09.04.2001, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala, cu constatarea hilara ca faptele penale cercetate sunt doar niste numeroase nereguli. Reprezentantii Consiliului de Administratie sustin ca rolul principal in tergiversarea cercetarilor in cauza, precum si in neelucidarea tuturor aspectelor de natura penala sesizate de-a lungul timpului, l-a avut procurorul Simona Moanga, care, dupa ce a constatat ca faptele sunt de natura penala aratate prin Ordonanta din 20 octombrie 1999, a revenit asupra deciziei initiale si a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor, in ciuda tuturor probelor administrate. Protestatarii ii mai acuza de mistificarea adevarului pe procurorii Ion Andrei, Gheorghe Babu si pe prim-procurorul de pe langa Tribunalul Constanta, Cristian Deliorga. Datorita acestor impedimente, reprezentantii societatii au formulat numeroase memorii la toate organele statului, memorii care au dus la infirmarea respectivei ordonante. Parchetul General a dispus reluarea si redeschiderea urmaririi penale impotriva celor patru persoane, cauza fiind retrimisa Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, pentru continuarea cercetarilor. La Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie s-a ocupat de acest dosar procurorul Ilie Piciorus, care, cu toate ca infirma ordonanta de scoatere de sub urmarire penala si dispune reluarea cercetarilor in niste cauze mai putin relevante, in schimb, le acopera pe cele care sunt demonstrate foarte clar cu probe la dosar. "Procurorul Ilie Piciorus a mai fost la Parchetul din Constanta la solicitarea lui Stere Damu. Mai mult, Stere Damu a afirmat de nenumarate ori ca, atata timp cat la Constanta se afla procurorii Babu si Deliorga, iar la Bucuresti Piciorus, noi nu vom castiga decat daca ne vom adresa la Haga", a declarat directorul tehnic al "Romprest Util" Constanta, Ilie Dinu. In final, dosarul a ajuns la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, la cererea magistratului Piciorus, cu motivarea ca nu poate fi solutionat de catre procurorii din Constanta, a mai declarat directorul general al societatii.

Protestatarii s-au intors acasa

In urma protestului, ieri, participantii au fost primiti de catre seful sectiei penale din cadrul Parchetului General, procurorul Paun. Acesta le-a spus ca la Constanta a fost trimis un procuror inspector, Barbulescu, care sub supravegherea procurorului Ciocoiu, din cadrul Parchetului constantean, se va ocupa special de acest dosar. De asemenea, reprezentantii "Romprest Util" Constanta au fost asigurati ca, daca in decurs de o saptamana nu se va rezolva ceva la Constanta, dosarul va fi preluat de cei de la Bucuresti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii