Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prim-procurorul din Măcin Constantin Balaban, reţinut pentru mită de procurorii DNA

ro

24 Apr, 2015 00:00 2153 Marime text
Prim-procurorul delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin Constantin Balaban a fost reținut, ieri, fiind suspectat de trei infracțiuni de luare de mită, informează un comunicat remis de DNA.
 
„În cursul lunii februarie 2015, inculpatul Balaban Constantin, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a primit de la trei persoane, prin intermediar, cu titlu de mită, un viţel care avea o greutate de 70 kg după sacrificare, în schimbul soluţionării favorabile a unui dosar penal în care cele trei persoane erau cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală“, se arată în comunicatul citat.
 
Mita a fost remisă după ce, în februarie 2015, Constantin Balaban, din proprie iniţiativă, a întocmit două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu două dintre persoanele cercetate, cărora le-a aplicat două pedepse de şapte luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării acestora, susțin anchetatorii.
 
Tot atunci, prim-procurorul a dispus clasarea cauzei faţă de cea de-a treia persoană.
 
Anchetatorii susțin că Balaban a primit, în 2014, de la o altă persoană, suma de 600 de euro, pentru a soluționa favorabil un dosar penal. Este vorba despre o persoană care fusese depistată în data de 10.05.2014 conducând un autoturism pe raza municipiului Măcin, sub influenţa băuturilor alcoolice şi având permisul de conducere anulat.
 
De asemenea, anchetatorii susțin că Balaban a primit de la o altă persoană, prin intermediar, în incinta Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu titlu de mită, în mod succesiv, sumele de 550 de euro şi 700 de lei. În schimbul acestei mite, el a fost de acord cu întocmirea unei soluţii favorabile într-un dosar penal în care persoana respectivă era cercetată penal sub aspectul conducerii unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.
 
Astfel, pe 8 septembrie 2014, Constantin Balaban, la iniţiativa persoanei cercetate, a întocmit un acord de recunoaştere a vinovăţiei prin care persoana respectivă a primit pedeapsa de un an de închisoare, cu amânarea executării acesteia.
 
În acest dosar, la data de 22 aprilie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a prim-procurorului.
 
Balaban a luat la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat, astăzi, Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii