Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:43 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră la nivel judeţean Tribunalul Constanţa l-a arestat pe cel care trebuia să preia frâiele Primăriei Tuzla (documente)

ro

17 Sep, 2015 00:00 1835 Marime text
Taner Reşit, viceprimarul comunei Tuzla, şi Ştefan Radu, administrator al unei societăţi comerciale, au fost arestaţi preventiv, ieri, de judecătoarea Emilia Ganera, din Tribunalul Constanţa.

Decizia instanţei:

„Admite, ca fondată, propunerea de luare a măsurii arestării preventive formulată de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Constanţa - dispune luarea măsurii arestării preventive a inculpaţilor : Radu Ştefan-, şi Reşit Taner- pentru fiecare, pe câte o perioadă de 30 zile, cu începere de la data de 16.09.2015 şi până la data de 15.10.2015, inclusiv. Dispune emiterea, de îndată, a mandatului de arestare preventivă pentru această perioadă,pentru fiecare inculpat, şi comunicarea acestuia potrivit dispoziţiilor legale. Respinge, ca nefondată, cererea formulată de inculpaţi ,prin apărători, de luare a măsurii preventive a arestului la domiciliu sau a măsurii preventive a controlului judiciar. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare“.

Mandatele au fost emise la solicitarea lui Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, care-i cercetează pe cei doi pentru şantaj. Chiar în ziua reţinerii sale, Taner Reşit ar fi trebuit să preia atribuţiile de şef al administraţiei publice locale Tuzla. Şedinţa Consiliului Local urma să aibă loc marţi, 15 septembrie, la ora 16.00, numai că viceprimarul nu a mai ajuns. Motivul: era deja reţinut de procurorii DNA Constanţa.
 
Decizia Emiliei Ganera nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Revenind la dosar, conform DNA, „în perioada 16.08.2015 - 8.09.2015, inculpaţii Reşit Taner şi Radu Ștefan, pentru a obţine de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 48.000 de euro, au exercitat asupra acestuia din urmă acte de constrângere constând în ameninţări cu fapte păgubitoare, respectiv: alungarea clienţilor, împiedicarea accesului în spaţiul comercial şi a utilizării acestuia prin schimbarea încuietorilor şi sechestrarea bunurilor aparţinând firmei respective“. Mai mult, în acelaşi context, spun procurorii, la data de 8 septembrie, cei doi ar fi exercitat acte de violenţă fizică asupra persoanei respective. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciilor de Investigaţii Criminale şi de Operaţiuni Speciale Constanţa.

Administraţie decapitată

Ca urmare a ordinului semnat de prefect, prin care primarului comunei Tuzla, Constantin Florian Micu, a pierdut funcţia, viceprimarul Taner Reşit urma să preia atribuţiile de şef al administraţiei publice locale. Şedinţa Consiliului Local urma să aibă loc marţi, 15 septembrie, la ora 16.00, numai că viceprimarul nu a mai ajuns. Motivul: era deja reţinut de procurorii DNA Constanţa pentru 24 de ore. Ieri, Taner Reşit a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Astfel, la Tuzla avem de-a face cu o situaţie unică la nivel judeţean: administraţia publică locală a fost „decapitată“. În acest context, consilierii locali vor trebui să convoace o şedinţă în cadrul căreia va fi ales un nou viceprimar al comunei, căruia i se vor încredinţa şi atribuţiile ce îi reveneau, de fapt, primarului. Astfel, noul vice de la Tuzla va deveni primar interimar al comunei până la alegerile locale din vara anului viitor. Întrunirea aleşilor locali va putea avea loc abia după ce instanţa va comunica Prefecturii Constanţa decizia prin care s-a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Taner Reşit. Ulterior, prefectul judeţului, Ion Constantin, va emite un ordin de suspendare din funcţie, iar consilierii vor putea trece la negocieri politice.
 
Conform prevederilor Legii nr. 215 din 23 aprilie 2001 a administraţiei publice locale, republicată, art. 72(3), „în situaţia în care sunt suspendaţi din funcţie în acelaşi timp atât primarul, cât şi viceprimarul, Consiliul Local va delega un consilier local care va îndeplini atât atribuţiile primarului, cât şi pe cele ale viceprimarului, până la încetarea suspendării, cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor corespunzătoare funcţiei de primar, şi care va primi o indemnizaţie lunară unică egală cu cea a funcţiei de primar“. În situaţia prezentată, prefectul Ion Constantin a afirmat că aleşii locali din Tuzla urmează să se întrunească în şedinţă pentru a alege, prin vot secret, viitorul viceprimar cu atribuţii de primar al comunei.

Averea viceprimarului din Tuzla

Pentru cei care doresc să afle care este averea şi care sunt interesele viceprimarului Taner Reşit, singura sursă de informare actualizată este site-ul Agenţiei Naţionale pentru Integritate. Conform declaraţiei de interese din primăvara acestui an, viceprimarul din Tuzla era doar un simplu membru al PNG CD. În schimb, declaraţia sa de avere, datată 26 martie 2015, ne confirmă că deţinea două terenuri (n.r. unul extravilan, achiziţionat în 2009, celălalt, intravilan, cumpărat în 2014) în comuna pe care o păstorea, un spaţiu comercial (n.r. cumpărat în 2008) , dar şi un autoturism Mercedes, an de fabricaţie 2000. Potrivit aceluiaşi document, anul trecut, viceprimarul Taner Reşit a câştigat 104.000 de euro din vânzarea unui spaţiu comercial şi a unei case. Totuşi, acesta are de lichidat două debite bancare. Primul este scadent în anul 2016 şi are o valoare de 15.000 de euro, iar celălalt va trebui lichidat în 2017 şi presupune achitarea a 30.000 de lei. Veniturile familiei Reşit în anul fiscal precedent au însumat 55.008 lei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii