Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:55 21 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prejudiciul calculat de magistraţi, peste 110 milioane de euro Dosarul Retrocedărilor din Constanţa - cinci judecători şi 70 de termene (document)

ro

02 Jun, 2015 00:00 2189 Marime text

La termenul din data de 18 noiembrie 2014, instanţa a dispus emiterea de adrese către Primăria Municipiului Constanţa şi către Consiliul Judeţean Constanţa în vederea înaintării rapoartelor geologice cu referire la terenurile ce fac obiectul prezentei cauze
 
Instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa va fi redeschis, azi, pentru a 70-a oară, la Curtea de Apel Bucureşti. Primul judecător al cauzei (în perioada noiembrie 2008 - februarie 2010) a fost Lia Savonea, actualul preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti. Ulterior, dosarul a ajuns în atenţia Elenei Ursulescu (martie 2010 - octombrie 2013), pensionată, după care judecata a fost condusă de Stan Mustaţă (condamnat pentru presupuse fapte de corupţie), dar şi de Florică Duţă, pensionat. În prezent, magistratul învestit cu soluţionarea cauzei este, din februarie 2014, Corina Cornelia Dăescu, fost procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, dar şi al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.
 
În cauză, procurorii vorbesc despre o presupusă restituire şi atribuire aparent nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, „fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (din care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)“. Este posibil ca la acest termen să fie adus şi Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, unul dintre cei aproape 40 de inculpaţi ai procesului, aflat, în prezent, în stare de arest preventiv, fiind cercetat într-un alt dosar.
 
Termenul de azi a fost stabilit pentru ca expertul evaluator desemnat Anca Florina Costache să depună dovezi privind imposibilitatea de efectuare a unor procedee specifice, precum şi pentru a se pronunţa asupra cererii formulate de Ioana Focşa (avocata lui Mazăre) privind revenirea asupra unor obiective din expertiză.

Obiectivele inculpaţilor

De menţionat că, la termenul trecut, instanţa a amânat cauza pentru a se pronunţa asupra obiectivelor depuse de reprezentantul Ministerului Public - Direcţia Naţională Anticorupţie, de apărătorul lui Radu Ştefan Mazăre, Paraschiva Barbu, Alexandru Octavian Şerban, Marius Puşcaşi, Carmen Puşcaşi şi Marcel Ioachim Ştefănescu, de moştenitorul Elena Ştefănescu, precum şi de apărătorul inculpaţilor Nicuşor Daniel Constantinescu (preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa), Cristian Tălpău, Ruxandra Luminiţa Darie, Andrei Sozanski, Claudia Cealera, Luminiţa Călătoru, Silvia Stanciu. Mai mult decât atât, obiective au mai fost depuse şi de apărătorul inculpatei Daniela Ramona Dospinescu, precum şi de apărătorul inculpatului Bogdan Gabriel Sandu şi de Alin Horaţiu Dima.

„Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză“

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul“. „Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane de euro, din care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa. În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi. Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice. Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de doi până la trei ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale, ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire. Pentru atingerea scopului infracţional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preţuri de zece ori mai mici decât preţurile reale“, conform rechizitoriului, care poate fi citit accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii