Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:49 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pompierii Niculae si Datcu, avansati in timpul anchetei DNA

ro

15 May, 2009 02:40 4460 Marime text
avansare_lt.col._Costel_Datcu_-_pt_ISU.jpgDoi dintre cei opt ofiţeri ai ISU Dobrogea acuzaţi de procurorii DNA de mai multe infracţiuni privind concursul organizat la nivelul inspectoratului, în 2007, au fost avansaţi în grad în cursul anului trecut, înainte de termen, „pentru rezultate foarte bune în îndeplinirea misiunilor specifice".
Avansările au fost făcute pe 13 septembrie 2008, de Ziua Pompierilor din România. Cei doi sunt Andrei Gabriel Niculae, care, din locotenent-colonel, a devenit, anul trecut, colonel, şi maiorul Costel Datcu, devenit la aceeaşi dată locotenent-colonel. Foarte interesant, potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ancheta referitoare la concursul pe care Niculae şi Datcu, alături de ceilalţi suspecţi, l-ar fi fraudat a fost demarată în 2007. Pe de altă parte, urmărirea penală faţă de cei doi a început-o, potrivit reprezentantului lor legal, avocatul Luminiţa Popescu, pe 15 septembrie 2008. La momentul avansării în grad a proaspătului devenit colonel Niculae şi a proaspătului maior Datcu, cei doi s-ar fi aflat deja în vizorul procurorilor anticorupţie. Conform unui comunicat de presă făcut public pe 13 septembrie 2008, de Compartimentul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea, la acea dată, „pentru rezultate foarte bune în îndeplinirea misiunilor specifice, au fost avansaţi în grad, înaintea expirării stagiului minim în grad, cinci subofiţeri şi doi ofiţeri". După cum se arată în comunicat, „trei militari cu grad de sergent major, respectiv George Dumitrache, Diner Musuret şi Valentin - Cătălin Nicola, au primit gradul de plutonier", în timp ce „plutonierul Mihai Dănilă a fost avansat la gradul de plutonier major, iar plutonierul major Nelu Ciochină a fost avansat în gradul de plutonier adjutant".

Trandafir, pensionat general


Conform ultimului paragraf al comunicatului, „din rândurile ofiţerilor ISU «Dobrogea», pentru rezultate foarte bune în îndeplinirea misiunilor specifice, se înaintează la gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, maiorul Costel Datcu, care a primit gradul de locotenent-colonel şi lt.col. Andrei-Gabriel Niculae, în gradul de colonel". Coroborat cu datele furnizate de DNA, ar reieşi faptul că cei doi ofiţeri au fost avansaţi în grad, înainte de termen, pentru merite deosebite, taman în toiul anchetei în care sunt cercetaţi pentru infracţiuni de fals, dar şi de  abuz în serviciu. Un alt nume interesant legat de ancheta DNA privind posibila fraudare a concursului pentru funcţiile ISU din 2007 este cel al lui Petre Trandafir, fostul şef al ISU „Dobrogea", care a fost avansat în gradul de general de la cel de colonel, cu o zi înainte de a ieşi la pensie, potrivit procedurii. După cum a precizat colonelul Viorel Costache, actualul şef al ISU „Dobrogea", într-un caz precum cel al lui Petre Trandafir, avansarea în grad se poate face în situaţia în care persoana vizată nu este anchetată sau sancţionată în vreun fel. De menţionat faptul că Trandafir a ieşit la pensie cu grad de general în luna iunie 2008, aşadar, tot după demararea anchetei DNA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii