Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:37 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ploaia a afectat din nou asezarile judetului

ro

04 Aug, 2002 00:00 1289 Marime text

Cascada ucigasa

Trei copii au fost prinsi sub un mal de pamant sub care se ascunsesera din cauza viiturii * Doi dintre acestia nu au mai putut fi salvati, in ciuda eforturilor barbatilor din sat care au dat la o parte tone intregi de pamant cu mainile goale * In comuna Faclia, apele au dus fecalele din closetele din curte in fantani, aici existand un real pericol de epidemie * Gheorghe Martin, prefectul judetului, s-a deplasat cu o comisie de specialitate in zonele afectate de viituri * Consiliul Judetean a acordat pentru inmormantarea copiilor cate 30 de milioane de lei, pentru fiecare familie lovita de napasta

Judetul Constanta a fost lovit joi seara din nou de furia apelor. Mai multe localitati, printre care Tichilesti, Casicea, Pietreni, Baltagesti, Cheia, Corugea si Silistea au fost inundate de precipitatiile cazute sub forma de averse, dintre care in unele locuri au fost de durata ceva mai lunga. Cea mai mare cantitate de apa a cazut la Pietreni, unde precipitatiile au ajuns la 72 de litri pe metrul patrat, ploaia cazand aici continuu mai mult de o ora. Comuna Pietreni a mai fost afectata de inundatii si acum vreo doua saptamani, cand suvoaiele au provocat aici, pe langa pagube materiale, si moartea unuia dintre sateni, care a fost inghitit de ape. Aversele produse joi seara, aproximativ intre orele 16.00 si 17.00, au inundat mai mult de 50 de case si gradini, luand totodata cu suvoaiele animale si pasari ale gospodarilor. In localitatea Rasova, apele au lovit un capat de pod, ducand la lasarea acestuia intr-o parte si facandu-l impropriu pentru circulatie. La Faclia, viiturile s-au napustit asupra satului, amestecand apa de ploaie cu cea din fantani si fecalele din closetele din curtile gospodarilor, aici oricand putand izbucni o epidemie. Cele cateva case ale satului Stefan cel Mare, din aceeasi comuna, au fost absolut toate inundate, doua dintre ele aflandu-se intr-un real pericol de prabusire, devenind efectiv de nelocuit.

Susurul mortii

Cea mai mare tragedie s-a petrecut insa in localitatea Silistea, aici doi copii fiind surprinsi de un mal de pamant greu de cateva tone, care s-a prabusit peste ei. Ion Grigorie, in varsta de aproape 14 ani, Marian Dulgheriu, care peste cateva zile ar fi implinit zece anisori, si Ionut Razvan Alexandru, de aproape sase ani, plecasera, cu cateva ceasuri inainte de a incepe ploaia, la pescuit pe o derea, la vreo trei kilometri de sat. Surprinsi de aversa, cei trei copii s-au varat sub un mal, iar pe deasupra lor trecea suvoiul gros de apa format de ploaie. Malul, inalt de aproape patru metri si gros de circa doi metri, s-a prabusit la putin timp peste cei trei copii, doi dintre ei, respectiv Grigorie si Dulgheriu, fiind prinsi sub cele cateva tone de pamant dislocate de ape. Singurul supravietuitor, Ionut, a fugit sa anunte familiile celor doi copii despre cele intamplate. Aproape toti barbatii din sat au plecat la locul dramei, fiecare incercand cum putea sa ajute la salvarea celor doi copii. In actiunea lor disperata, oamenii, in frunte cu primarul, au dat la o parte cu mainile goale tone intregi de pamant, sperand totusi sa-i salveze pe copii. Dupa aproape doua ore, acestia au gasit corpul neinsufletit al unuia dintre pusti, pentru ca ulterior sa-l gaseasca si pe cel de-al doilea, dus de ape, la aproape 50 de metri aval de locul unde cei trei fusesera surprinsi de malul de pamant. Familiile celor decedati sunt dintre cele mai sarace din sat si aproape ca nu au cu ce sa-si inmormanteze copiii. In sprijinul acestora au sarit aproape toti satenii, care au dus tot ce au putut celor care au fost loviti de napasta. Acestea au mai fost ajutate si de primaria locala, care a acordat un sprijin material financiar, dar si de Consiliul Judetean, care a dat fiecareia din cele doua familii cate 30 de milioane de lei pentru inmormantarea copiilor. Din declaratiile supravietuitorului, copiii se retrasesera aici pentru ca le placea cum se vede cascada din interior si chiar se simteau bine din cauza caderii de apa, de la o asemenea inaltime, care se si auzea foarte frumos, dupa cum spuneau acestia. In timpul inundatiilor din vara aceasta, numai in judetul Constanta si-au pierdut viata cinci oameni. Pentru evaluarea pagubelor produse de viituri, Gheorghe Martin, prefectul judetului Constanta, s-a deplasat impreuna cu o comisie de specialitate in zonele afectate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii