Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:54 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 80 de incendii au avut loc în România în ultimele 24 de ore

ro

29 Oct, 2021 09:23 915 Marime text
  • La nivel național, pompierii intervenit pentru stingerea a 81 de incendii, în ultimele 24 de ore.
 
Din păcate, în urma unui incendiu izbucnit în județul Teleorman, o femeie în vârstă de 79 de ani și-a pierdut viața.
 
Comunicatul oficial al IGSU:
 

„În cursul zilei de ieri, la nivel național, pompierii au acționat pentru stingerea a 81 de incendii, majoritatea produse la locuințe. În urma acestor evenimente, o persoană (femeie în vârstă 79 de ani) și-a pierdut viața, în județul Teleorman.
 
Pe fondul temperaturilor tot mai scăzute, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstnicii sunt principalele victime ale acestor evenimente. De cele mai multe ori, incendiile sunt cauzate de exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice, a sistemelor de încălzire și neverificarea coșurilor de fum.
 
Un alt pericol cu care ne putem confrunta în perioada sezonului rece este reprezentat de intoxicarea cu monoxid de carbon! Utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecţiuni, a coșurilor de fum cu fisuri ori crăpături, sau neetanşarea mijloacelor de încălzire la coşul de fum, poate conduce la degajarea de monoxid de carbon.
 
Degajarea în spaţii închise a monoxidului de carbon, un gaz foarte toxic, poate avea urmări foarte grave, întrucât în condiţii normale de temperatură, acesta nu are culoare, miros şi gust.
 
Totodată, acesta se amestecă uşor cu aerul, drept pentru care se răspândeşte foarte rapid în încăperea în care se produce.
 
În funcţie de durata de expunere şi concentraţia de monoxid de carbon din aer, simptomele intoxicaţiei cu acest gaz pot fi de la dureri de cap, ameţeli şi somnolenţă la convulsii, comă şi chiar deces.
 


De asemenea, utilizarea intensă a aragazului pentru încălzirea locuinţei conduce la reducerea nivelului de oxigen și arderea incompletă a gazului, fiind degajat monoxid de carbon.
 
Neglijența sau ignorarea regulilor de siguranță și a măsurilor de prevenire pot provoca pagube materiale însemnate, iar în unele cazuri mai grave, pierderi de vieți omenești.
 
Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile !
 
Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.
 
Pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz, precum şi a detectoarelor de incendiu în locuințe.“

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii