Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pericolul mistretilor fara padure

ro

27 Oct, 2004 00:00 1776 Marime text

Teroarea ursilor turbati din Brasov isi poate gasi corespondentul la Constanta, in varianta mistretilor

Reducerea drastica a arealului porcilor mistreti poate avea consecinte grave pentru locuitorii judetului Constanta * In ultimele luni, zeci de porci mistreti au fost identificati in localitati aflate de-a lungul litoralului, in zone foarte populate * Reducerea cantitatilor de hrana naturala o data cu reducerea arealelor acestor animale, vor determina incepand de aceasta iarna o inmultire a cazurilor de invazii ale porcilor mistreti in zonele locuibile

Tot mai multe voci autorizate sustin ca fenomenul "Ursilor turbati de la Brasov" s-ar putea intampla si la Constanta, si asta in contextul in care specialistii in cinegetica au sustinut recent ca fenomenul respectiv s-a datorat exclusiv reducerii alarmante a arealului acestor animale salbatice. Defrisarile necontrolate si abuzive efectuate in Dobrogea ultimilor ani, au determinat reducerea drastica a arealelor vanatului mare cu par, aici fiind vorba, in principal, de mistret. Ultimele aparitii ale acestui animal in zonele locuite ale unor localitati din Constanta, si chiar in orasul Constanta, au avut, in toate cazurile, aceasta unica explicatie. Mediul ancestral al acestor animale a fost distrus prin interventia omului, autoritatile care aveau ca datorie de baza conservarea acestor medii facandu-si inutila prezenta si existenta. Se stie ca mistretul este un animal salbatic care poate reactiona violent in momentul in care simte ca viata ii este amenintata, fiind binecunoscute relatarile multor oameni care au cazut victime ale furiei acestui animal. Un mistret in jur de 200 de kilograme panicat, poate face ravagii in randul unei comunitati nepregatite pentru o asemenea situatie, iar cea mai la indemana solutie este si cea mai radicala, adica impuscarea animalului.Mai multi porci mistreti care au fost vazuti in cursul ultimilor doi ani, prin Mamaia si Constanta, au indus panica, atat printre turisti, cat si printre localnici. Seria ciudatelor aparitii ale acestor animale a inceput in urma cu doi ani, cand primul dintre mistreti a fost vazut in apropierea Centrului Meteo din Constanta. Acesta, o femela, a fost impuscat pentru a se evita producerea unor accidente in panica creata. Un alt mistret a fost vazut de pescari, pe Plaja Trei Papuci din Constanta, insa el nu a mai fost gasit. Un alt mistret a spart geamul biroului contabilei de la un hotel din Mamaia. Angajata hotelului a inchis animalul inauntru, dar acesta a spart un alt geam si a iesit, dar s-a ranit. El a fost vazut fugind printre hoteluri si lasand o dara de sange pe asfalt. Echipe de politisti AEST si membri ai Asociatiei Judetene de Vanatoare si Pescuit Sportiv au plecat la acea vreme in cautarea mistretilor, pentru a-i transfera intr-o zona adecvata. Sefii ASVPS Constanta declarau la acea vreme ca vanatorii aveau informatii despre prezenta unei turme de mistreti in nordul statiunii Mamaia, inca din iernile trecute. Concluzia finala a fost ca invazia animalelor care au fost nevoite sa se indrepte spre Constanta s-a datorat defrisarii unei paduri de arbusti de langa orasul Navodari.

Exterminare cu buna stiinta

Invazia de mistreti in Constanta si statiunea Mamaia ar fi putut fi prevenita daca autoritatile ar fi comunicat mai bine. Explicatiile despre cauzele pentru care ei si-au parasit habitatul au creat un scenariu fals, preluat insa pana acum de toata lumea. Dupa cum se stie, politia si Agentia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) au creat echipe operative care au alergat mistretii prin oras si prin Mamaia. Turistii au asistat la scene de cosmar, caci vajnicii vanatori ai judetului s-au grabit sa impuste animalele care alergau ingrozite pe strazi, pe plaja sau printre hoteluri.Ironia situatiei este ca unii ilustri din conducerea AJVPS declarasera ca mistretii nu sunt animale agresive si nu ataca daca nu sunt provocati. Si pentru a demonstra ca lucrurile stau, intr-adevar, asa si nu altfel, au impuscat toti mistretii pe care i-au gasit. Inca de la inceput, s-a spus ca mistretii au venit din liziera de langa Mamaia Sat, care se intinde de-a lungul tarmului, intre soseaua Constanta - Navodari si plaja. Surse din interiorul AJVPS au acreditat ideea ca animalele au plecat spre oras pentru ca portiunea de padure unde stateau a fost defrisata pentru un cartier de vile care a si aparut, in cele din urma, in zona.

Mistreti fara barlog

O incursiune facuta de reporterii ZIUA de Constanta in restul lizierei de la Mamaia Sat si in imprejurimi, a scos la iveala adevarul si totodata s-a ivit ocazia ridicarii unui mare semn de intrebare vizavi de evolutia viitoare a situatiei acestor animale salbatice. Despre mistreti, localnicii din zona cunosc multe lucruri, afirmand ca acestia au venit din Delta.Inspectorii Agentiei Judetene de Protectia Mediului, sunt de parere ca invaziile mistretilor se datoreaza altor cauze, independente de explicatiile date de cei de la AJVPS. Cu toate acestea, inspectorii AJPM cred ca mistretii au fost haituiti si de aceea au fugit. Cei de la Asociatia Chinologica si de Protectia Animalelor, au declarat ca in Romania nu exista o baza legislativa in domeniu. Ceea ce s-a intamplat insa de fiecare data, cand au fost identificati mistreti, a fost o cruzime din partea celor de la AJVPS, mai ales ca au fost omorate femele cu pui. Normal, trebuia gasita o solutie pentru capturarea lor. Nu stim daca vina pentru faptul ca porcii au fost impuscati apartine AJVPS-ului, dar venirea lor in oras, in Mamaia si in celelalte statiuni din sudul litoralului ar fi putut fi preintampinata daca aceasta institutie ar fi comunicat mai bine cu celelalte institutii.

Pericolul se amplifica

O data cu apropierea anotimpului friguros, mistretii devin si mai periculosi, mai ales ca hrana specifica salbaticiei se imputineaza cu trecerea timpului. In acest context, animalele lasate fara areal, vor incerca, la fel ca si in cazul ursilor din Brasov, sa-si caute hrana pentru supravietuire in zonele populate ale localitatilor din judetul Constanta, in principal cele unde au fost identificate in trecut si alte exemplare din aceasta specie de animale. Bineinteles ca aceasta situatie este pe placul celor de la AJVPS care se vor grabi sa-si completeze colectia de trofee cu exemplarele impuscate. Dar pana la glont sau brenek, mai exista inevitabilul. O situatie in care orice cetatean ar putea cadea victima atacului fulgerator al unui asemenea exemplar de animal infometat care, in instinctul sau de conservare, se poate transforma intr-o adevarata masina letala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii