Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:34 26 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii la firma Solutions Center din Constanţa, care produce software de contabilitate, posibil cu dublă gestiune (galerie foto)

ro

13 Nov, 2015 00:00 3113 Marime text

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Bucureşti au efectuat, ieri-dimineaţă, 43 de percheziţii la diverse restaurante şi firme, printre acestea numărându-se şi o societate din Constanţa, SC Solutions Center SRL. Descinderile au fost „la sediile unor societăţi comerciale/puncte de lucru de pe raza municipiilor Bucureşti şi Constanţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals“, potrivit unui comunicat DIICOT.
 
Anchetatorii suspectează că pe raza municipiului Bucureşti activează un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani prin desfăşurarea de activităţi comerciale. Aceştia ar opera prin diminuarea bazei impozabile cu ajutorul unor programe informatice de contabilitate ce permit ţinerea unei evidenţe contabile duble (una reală, în care sunt evidenţiate veniturile adevărate, şi una fictivă, ce reflectă venituri diminuate şi cheltuieli majorate).
 
În anul 2006, suspecţii ar fi achiziţionat un program informatic de contabilitate cu dublă gestiune care se instalează pe casele de marcat, de la SC Solutions Center SRL. Acest program de contabilitate permite existenţa a două registre de evidenţă contabilă de acelaşi tip, referitoare la aceleaşi bunuri şi valori: unul reflectă realitatea economică şi financiară a contribuabilului la care accesul este restricţionat; unul falsificat, în care sunt înregistrate date şi operaţiuni, relevă venituri inferioare celor reale pentru produsele livrate şi banii încasaţi, potrivit romaniatv.net.
 
Potrivit stiripesurse.ro, au avut loc percheziţii la toate punctele de lucru ale societăţilor Choco Ateneu SRL - Choco Mosilor SRL, Coza Nostra Art SRL, Theobroma Consult SRL, Theoprod Art SRL, C. Restaurante Tratoria IL Calcio SRL, SC Twins Downtown SRL, SC Le Club Herăstrău SRL şi SC Twins Cafe SRL, SC Rubicon Floresca SRL, care deţin Chocolat, Tratoria Il Calcio, Fratelli, Le club etc.
 
Coordonatorii grupului ar fi, potrivit surselor judiciare citate de stiripesurse.ro, Tudor Mihai Constantinescu şi cetăţeanul francez Jean Phillppe Pierre Luc Guilbert-Lassange, asociaţi la societăţile comerciale Choco Ateneu SRL, Choco Moşilor SRL, Coza Nostra Art SRL, Theobroma Consult SRL şi Theoprod Art SRL. În anul 2006, aceştia ar fi achiziţionat, de la SC Solutions Center SRL, programul informatic de contabilitate cu dublă gestiune care se instalează pe casele de marcat.
 
De asemenea, tot ieri, procurorii DIICOT au percheziţionat restaurantele Trattoria Il Calcio, deţinute de Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, şi Cosmin Olăroiu, antrenor la Al Ahli, în Emiratele Arabe Unite, potrivit Agerpres.
 
Patronii localurilor care au folosit programul sunt suspectaţi de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la fraudă informatică, toate în formă continuată.
 
În urma percheziţiilor, au fost puse în aplicare 112 mandate de aducere, pentru cei 15 suspecţi şi pentru martori.
 
Prejudiciul este estimat provizoriu la 500.000 de euro, însă, după finalizarea cercetăril​or, este foarte posibil să depăşească suma de un milion de euro.

Ce spun procurorii DIICOT 

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008-2015, un cetăţean român şi un cetăţean francez ar fi iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, la care ar fi aderat şi pe care l-ar fi sprijinit şi alte persoane, specializat în fraudarea bugetului de stat, prin omisiunea înregistrării şi evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale desfăşurate şi a încasărilor realizate printr-un număr de 12 societăţi comerciale, pe care le-ar fi controlat direct sau prin interpuşi.
 
În acest scop, liderii grupului ar fi procurat un program informatic de contabilitate, „care se instalează pe casele de marcat, de la o societate comercială din Constanţa, pe care l-a remis angajaţilor săi pentru a fi utilizat şi care realiza o dubla evidenţă, una reală, pentru vânzările realizate efectiv, și una fictivă, pentru vânzările reduse în mod intenţionat şi fiscalizate, pe baza datelor privind vânzările nereale, diminuate“, potrivit unui comunicat DIICOT.
 
„Respectivul program de contabilitate consta în existenţa a două registre de evidenţă contabilă de acelaşi tip, referitoare la aceleaşi bunuri şi valori. Un registru reflecta realitatea economică şi financiară a contribuabilului, la care accesul era restricţionat, şi un alt registru, falsificat, în care erau înregistrate date şi operaţiuni ce reflectau venituri inferioare celor reale pentru produsele livrate şi banii încasaţi“, se mai arată în comunicatul citat.
 
„S-a constatat că programul era accesat cu ajutorul unui card aflat doar în posesia casierelor de la punctele de lucru ale societăţilor, care permitea accesul în memoria fiscală a casei de marcat şi efectuarea unor operaţiuni de împărţire a produselor proprii, neîmbuteliate (produse zaharoase şi de patiserie obţinute la unul dintre punctele de lucru din Bucureşti) şi care, cumulate, au înregistrat o pondere mai mare în venituri nefiscalizate“, mai spun procurorii.
 
„De asemenea, în urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a stabilit că, începând cu anul 2008, societatea comercială din Constanţa a pus la dispoziţie programul informatic unui număr de alţi trei suspecţi, administratori ai unor societăţi comerciale cu profil alimentaţie publică şi divertisment. La solicitarea suspecţilor, contabilii societăţii au întocmit în fals evidenţa contabilă prin atestarea vânzărilor nereale, realizându-se un prejudiciu important bugetului de stat“, se mai precizează în comunicatul DIICOT.

Cine e Solutions Center?

Povestea Solutions Center SRL începe în decembrie 2004, atunci când Cristian Cucona şi George Cornelius Buciuneanu pun bazele societăţii, în care cel din urmă deţinea şi funcţia de administrator. În decembrie 2007, în firmă apare un alt nume în locul lui Buciuneanu - Mihail Moroşan, cei doi împărţind în mod egal părţile sociale. Aceştia au hotărât, o lună mai târziu, deschiderea unui nou punct de lucru pe bulevardul Mamaia nr. 296, etajul 1. În aceeaşi clădire funcţionează şi deja celebrele societăţi Telegraf Advertising şi Soti Cable Neptun, punct de lucru la care renunţă în decembrie 2008.
 
Punctul de lucru de pe strada Ion Adam nr. 22, unde au avut ieri loc percheziţii a fost deschis în noiembrie 2011. La aceeaşi adresă funcţionează şi Visualpos Software şi Mypos Solutions SRL, Drăghiță Cezar Persoană Fizică Autorizată şi Amasoft Expert SRL.
 
În aprilie 2013, Cristian Cucona şi Mihail Moroşan aduc aport egal şi pun bazele altor două societăţi în Constanţa: Visualpos Software şi Mypos Solutions SRL. La 10 februarie 2015, Mihail Moroşan decide să se retragă atât din firma Solutions Center SRL, cât şi din Visualpos Software SRL. Dacă în Solutions Center, Cucona devine unic asociat, în Visualpos Software SRL, Cristian o cooptează pe Claudia Cucona.
 
Potrivit datelor recente de la Registrul Comerţului, Cristian Cucona mai este asociat şi în Euro Pro Tech SRL, Mypos Solutions SRL şi Visualpos Software. Fostul său asociat, Mihail Moroşan, mai apare încă la Registrul Comerţului ca asociat în Mypos Solutions SRL şi Gamers Lounge SRL.
 
Interesant este că firma Solutions Center SRL a furnizat atât anul trecut, cât şi anul acesta servicii informatice şi servicii conexe pentru Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în valoare de 295.000 de euro, respectiv 339.510 de euro.
 
Din 2007, firma a furnizat servicii de acest fel şi către Radionav, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, Ministerul Finanţelor Publice, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale - U.M. 0319 Bucureşti, mai multe spitale şi institute din Bucureşti, Cluj, Dolj, Timiş, Suceava, Galaţi şi Ilfov.
 
La finele lui 2014, firma Solutions Center declara zece salariaţi, un profit de 391.402 lei, raportat la o cifră de afaceri de 2.906.161 de lei. Anul 2013 a fost încheiat tot pe plus, cu un profit de 34.378 de lei la o cifră de afaceri de 3.195.850 de lei, având 12 angajaţi. La sfârşitul anului 2012, firma declarase o cifră de afaceri de 2.570.005 lei, un profit net de 35.941 de lei şi 13 salariaţi.

Ti-a placut articolul?

Comentarii