Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii în Constanţa şi Năvodari, pentru carduri Romeo Ursu, zis Boenică, şi fratele lui Nicu Gheară, presupuşi lideri ai grupării

ro

29 Mar, 2013 00:00 3195 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Piteşti şi IGPR - DCCI, au efectuat, ieri, un număr de 85 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Vâlcea, Vrancea, Braşov, Constanţa, Olt, Sălaj, Cluj, Suceava, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Neamţ şi Satu-Mare. Acţiunea a vizat destructurarea unor presupuse grupuri infracţional organizate transfrontaliere, specializate în săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, deţinere de echipamente în vederea falsificării şi falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică. În judeţul Constanţa, mascaţii au descins la două adrese, una în municipiul Constanţa şi una în Năvodari. 

Simultan cu acţiunea declanşată de procurorii DIICOT, la solicitarea acestora, au fost efectuate percheziţii domiciliare şi pe teritoriile Germaniei, Marii Britanii, SUA şi Republicii Dominicane. Grupările vizate de acţiunea DIICOT sunt constituite din peste 100 de persoane, iar liderii au fost identificaţi ca fiind Constantin Gheară (fratele lui Nicu Gheară), zis Tică, de 53 de ani, Romeo Ursu, zis Boenică, de 45 de ani, Lucian Ghiuri, zis Piticu, de 45 de ani, şi Şerban Relu, de 57 de ani. În fapt, se reţine că, sub coordonarea acestora, membrii grupărilor au confecţionat aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS-uri aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia şi Austria. Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, utilizate ulterior pentru retragerea unor sume substanţiale de bani, pe teritoriile Republicii Dominicane, SUA, Japoniei, Iordaniei şi  Nepalului.
Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională depăşeşte suma de 2.000.000 de euro. La sediul DIICOT - Structura Centrală vor fi conduse 70 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale faţă de învinuiţi.
Procurorii DIICOT au cooperat în instrumentarea cauzei cu Eurojust şi Europol, precum şi cu autorităţile judiciare din Germania, Spania, Marea Britanie, Elveţia şi Portugalia. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI, DOS şi DGIPI.
Potrivit evz.ro, Lucian Ghiuri a fost implicat în decembrie 2012 şi într-un furt care a vizat depozitul firmei casei de modă Armani din Verona, de unde au dispărut 1.400 de costume, reprezentând colecţia de toamnă-iarnă pentru anul 2013, evaluate la două milioane de euro. Ieri, Boenică, aflat în prezent în Iordania, a postat un mesaj pe un site de socializare, unde a anunţat că este „bine sănătos”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii