Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:13 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii DIICOT şi firme fantomă Un „greu” al Portului Constanţa, cercetat pentru un prejudiciu de 3,1 milioane de euro

ro

14 Mar, 2014 00:00 3017 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Constanţa au efectuat, la data de 11 martie, zece percheziţii la sedii sociale de societăţi comerciale şi puncte de lucru din Portul şi din judeţul Constanţa, precum şi din judeţele Braşov şi Buzău şi din municipiul Bucureşti. Acţiunea a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat format din opt persoane, constituit în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Şeful acestui grup este, potrivit surselor noastre, un „greu” al Portului Constanţa.
 
Până la acest moment al anchetei, procurorii DIICOT nu au luat nicio măsură preventivă faţă de vreo persoană. Organele de anchetă susţin că, în perioada 2010 - 2012, „suspecţii C.R. şi C.C au înfiinţat mai multe societăţi comerciale, pe numele unor cetăţeni români şi moldoveni, cu sedii declarate la adrese fictive din Portul şi din oraşul Constanţa”. „Ulterior, în numele acestor firme de tip fantomă, au fost întocmite documente fiscale pentru activităţi fictive de prestări servicii în Portul şi în judeţul Constanţa, în Bucureşti, Braşov şi Buzău. Lucrările au fost contractate de o societate comercială din Portul Constanţa, iar cu complicitatea administratorului acesteia, o parte dintre ele au fost subcontractate în mod fictiv firmelor fantomă, facturile de plată pentru operaţiunile fictive fiind înregistrate în evidenţele contabile. Prin acest mod de operare, cu sprijinul unor funcţionari bancari, coordonatorii grupului şi-au însuşit sume necuvenite de bani reprezentând TVA la plăţile pentru lucrările fictive, administratorul firmei subcontractoare evitând astfel plata impozitului pe profit. Cu ocazia percheziţiilor efectuate, au fost ridicate documente financiar-contabile, documente privind operaţiunile comerciale derulate, documente bancare, contracte comerciale şi 27 de hard-diskuri”, conform DIICOT. Valoarea prejudiciului estimat depăşeşte suma de 3,1 milioane de euro. În cauză au fost instituite măsuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului. Facem precizarea că percheziţiile din data de 11 martie au legătură cu cele din data de 19 octombrie 2012, când, în vederea probării activităţii infracţionale, poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime au efectuat opt percheziţii la sedii sociale din Portul şi din municipiul Constanţa, precum şi la domiciliile unora dintre membrii unei grupări, suspectaţi de săvârşirea de infracţiuni de criminalitate economico-financiară. La vremea respectivă au fost emise nouă mandate de aducere pe numele suspecţilor, pentru a fi conduşi la sediul DIICOT Constanţa în vederea audierii.

Nici atunci, organele de anchetă nu au luat nicio măsură preventivă. „În urma desfăşurării activităţilor specifice, poliţiştii şi procurorii au identificat un grup infracţional organizat, constituit din 9 persoane, în vederea săvârşirii de infracţiuni de criminalitate economico-financiară, ce acţiona pe raza porturilor maritime româneşti. În fapt, o societate comercială din Portul Constanţa obţinea lucrări de prestări servicii portuare. Coordonatorii grupării au înfiinţat societăţi comerciale de tip «fantomă», cărora le-au subcontractat în mod fictiv o parte din lucrări. Asociaţii şi administratorii societăţilor astfel înfiinţate sunt persoane cetăţeni români şi străini fără ocupaţie, cu pregătire precară, pe al căror nume s-au derulat activităţile infracţionale. Gruparea a evidenţiat în documentele contabile prestări de servicii şi operaţiuni comerciale fictive, pe care ulterior le-a prezentat ca documente justificative pentru depuneri şi retrageri de numerar. Sunt indicii că, în baza acestor documente, suspecţii au obţinut rambursări necuvenite de TVA şi au evitat plata impozitului pe profit. Capii grupării au intenţionat atragerea răspunderii juridice asupra administratorilor fictivi, care în realitate nu au cunoştinţă despre operaţiunile comerciale ilegale desfăşurate”, au mai susţinut organele de anchetă în octombrie 2012.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii