Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii DIICOT pentru destructurarea unei reţele de carderi. Şapte persoane au fost reţinute

ro

10 Nov, 2016 13:49 3117 Marime text
Procurorii  DIICOT – Structura Centrală  au dispus, astăzi, reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor  Arnăutu George, Bârcea Emil, Bere Paul Ioan Mircea, Bucin Radu-Nicolae, Musteaţă Ionel-Laurenţiu, Musteaţă Ovidiu-Gabriel şi Ungur Petru-Dumitru pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui  grup infracţional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulație a instrumentelor de plată electronică falsificate, deținerea de dispozitive în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.
 
În cauză există suspiciunea rezonabilă  că începând cu anul 2015, pe teritoriul României a acţionat un grup infracţional organizat specializat în confecţionarea şi deţinerea de echipamente (dispozitive de tip skimming) hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică. Membrii grupului infracţional organizat s-au deplasat în diverse state din Europa (Franța și Belgia) pentru a monta dispozitivele de skimming la terminale pentru efectuarea plățiilor cu mijloace de plată electronică existente în stațiile de alimentare cu combustibil, în vederea copierii datelor confidenţiale de pe banda magnetică a cardurilor bancare. Ulterior, după falsificarea unor instrumente de plată electronică, aceştia au efectuat operaţiuni financiare în mod fraudulos.
 
Dispozitivele confecţionate au fost exploatate în perioada 2015-2016 în Franța, Belgia și pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, iar datele astfel obţinute au fost valorificate prin efectuarea unor operaţiuni frauduloase pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Taiwan, Nepal şi Filipine.
 
În urma investigaţiilor efectuate au fost identificate un număr de 47 de persoane implicate în diferite activităţi infracţionale şi de sprijinire a grupului infracţional, pe diferite zone infracţionale, respectiv: producere echipamente de skimming, montare echipamente la bancomate sau staţii de benzină, falsificare de carduri bancare şi efectuare de tranzacţii frauduloase, spălare de bani.
 
Ieri, procurorii  DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară  din cadrul  Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat un număr de 18 percheziţii domiciliare pe raza judetelor Arad, Oradea, Cluj, Mureş şi a municipiilor  Craiova şi Satu Mare, ocazie cu care identificate şi ridicate  telefoane mobile, calculatoare, medii optice de stocare, precum si suma de 40.500 euro şi 11.500 USD. De asemenea, pe raza judetului Cluj a fost identificat un laborator destinat producerii de echipamente de skimming.
 
Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Totodată, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus faţă de alţi 6 inculpaţi, cercetaţi în prezenta cauză, măsura preventivă a controlului judiciar.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii