Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:31 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii DIICOT la Constanţa şi expertiză contestată de DNA Judecata în dosarul UCM Reşiţa merge mai departe

ro

30 Jul, 2013 00:00 3911 Marime text
Procesul dosarului cunoscut generic „UCM Reşiţa”, unde printre inculpaţi se află Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, dar şi afaceristul Said Baaklini, continuă la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Cu ocazia ultimei înfăţişări, magistraţii au admis în parte obiecţiunile la raportul de expertiză contabilă judiciară formulate de Ministerul Public.

Pe cale de consecinţă, judecătorii au dispus întocmirea de către expertul Adrian Eusebiu Becherescu a unui supliment la raportul de expertiză, în cadrul căruia să răspundă mai multor întrebări tehnice. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 30 septembrie, ora 14.30. Conform organelor de anchetă, în sarcina lui Eugen Bogatu s-a reţinut favorizarea infractorului şi intermediere de operaţiuni comerciale de către persoana care, în virtutea atribuţiilor de serviciu, are obligaţia de a supraveghea şi controla un agent economic privat, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite. Adrian Chebuţiu, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, este acuzat de complicitate la tentativă de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlul de restituiri de la bugetul de stat şi asociere în vederea săvârşirii faptei menţionate anterior. Adrian Coriolan Preda, director executiv al UCM Reşiţa este suspectat de complicitate la tentativă de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlul de restituiri de la bugetul de stat şi asociere în vederea săvârşirii faptei menţionate anterior. Asta în timp ce în sarcina lui Said Baaklini au fost reţinute infracţiunile de tentativă de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlul de restituiri de la bugetul de stat şi asociere în vederea săvârşirii faptei menţionate anterior.  

„Prejudiciu de 22,5 milioane de euro”

Acest dosar nu este singura legătură dintre Constanţa şi Said Baaklini. La data de 18 aprilie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au efectuat 16 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Buzău, Constanţa, Gorj şi Botoşani. „În fapt, se reţine că liderul grupării, învinuitul Said Baaklini, de 50 de ani, cetăţean libanez, în mod direct sau prin persoane interpuse, a utilizat mai multe societăţi comerciale din România, Bulgaria, Liban şi Panama, prin intermediul cărora a creat circuite financiare fictive, procedând la efectuarea de operaţiuni comerciale nereale - livrări intracomunitare, achiziţii şi re-vânzare imobile sau alte bunuri, în principal motoare electrice, fără plata obligaţiilor către bugetul de stat.
Prin activitatea infracţională a membrilor grupării, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 22,5 milioane de euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA”, conform DNA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tva 31 Jul, 2013 20:45 si afacerile cu familia Hiropedi ?