Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pedepse de 24 de ani în cazul "tona de cocaină"

ro

09 Dec, 2010 00:00 2076 Marime text
cocaina_-_cocaina___.jpgSentinţă-record pentru trafic de cocaină. Cetăţeanul spaniol Alvarez Antonio Cano a primit la Constanţa o pedeapsă de aproape un sfert de secol de închisoare, fiind găsit vinovat în mega-dosarul "tona de cocaină", instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Pedeapsa a fost pronunţată de judecătorii Tribunalului Constanţa, în completul format din preşedintele Emilia Ganera, şi poate fi atacată în apel, acesta urmând să se judece la Curtea de Apel Constanţa.

Găsit vinovat pentru trafic internaţional de narcotice, introducere în ţară de droguri de mare risc şi constituire de grup infracţional organizat, spaniolul a fost condamnat la 24 de ani de închisoare. Alături de el, au mai fost condamnaţi şi cele două persoane suspectate că ar fi complicii săi, Ramona Elena Cioroabă, care a primit 22 de ani şi jumătate de detenţie, şi Adrian Vasile Chiribău, osândit la 22 de ani şi patru luni de închisoare. Cei trei au fost găsiţi vinovaţi de introducerea în ţară a peste o tonă de cocaină, prin Portul Constanţa Sud Agigea. Narcoticele au fost aduse în România în luna decembrie 2008, iar descoperirea lor propriu-zisă a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie 2009, deşi anchetatorii îi pândeau de circa trei luni pe membrii reţelei infracţionale.

Cocaină ascunsă prin metoda "capac"

Stupefiantele au fost introduse într-un container pretins a fi plin cu cherestea. În urma informaţiilor deţinute, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, sub coordonarea DIICOT Constanţa şi împreună cu lucrătorii vamali, au deschis containerul cu pricina şi au găsit ascunse după metoda "capac" zeci de pachete care conţineau un praf alb, suspectat a fi cocaină. La finalul numărării pacheţelelor cu droguri, s-a stabilit că este vorba despre o cantitate de 1.203,9 kilograme de cocaină pură, în valoare de câteva milioane de euro. La momentul respectiv, suspecţii au fost reţinuţi pe loc, ulterior fiind emise pe numele lor mandate de arestare preventivă. Cano, Chiribău şi Cioroabă se află în arest de la sfârşitul lunii ianuarie 2009, fiind judecaţi în stare de arest. Ei au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Constanţa în luna martie 2009, sub acuzaţiile de trafic internaţional de droguri de mare risc, introducere în ţară de droguri de mare risc şi constituire sau apartenenţă la un grup infracţional organizat. Conform anchetatorilor, suspecţii făceau parte dintr-o grupare bine organizată şi încercau să introducă în ţară două containere cu material lemnos provenind din Brazilia, în care se afla disimulată cantitatea totală de 1.203,9 kg cocaină. De menţionat că infracţiunile pentru care cei trei au fost judecaţi se pedepsesc cu închisoarea de până la 25 de ani, context în care sentinţa pronunţată de Tribunalul Constanţa a fost orientată spre maximul prevăzut de lege.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii