Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:07 22 07 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru ani de la moartea scafandrilor Zarafu şi Ispas

ro

08 Sep, 2014 00:00 1319 Marime text
Mâine se împlinesc patru ani de la moartea scafandrilor Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas, ultimul fiind angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”. Cei doi au pierit pe data de 9 septembrie 2010 încercând să intre în interiorul epavei scufundate a navei Medy.

Moartea scafandrilor Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas a fost anchetată de procurorii Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, care, la data de 13 august 2013, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Jorj Unciuleanu. Acesta este acuzat că, în calitate de director salvări, persoană ce coordona activitatea de scafandrerie în cadrul SC Hunter’s Company SRL, nu a luat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă cu privire la activitatea de scufundare desfăşurată la data de 9 septembrie de către cele două victime. „Astfel, acesta (n.r. Unciuleanu) nu a asigurat planificarea şi organizarea corespunzătoare a activităţii de scufundare, a dispus ca victimele (n.r. Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas) să intre în interiorul epavei scufundate a navei Medy şi în sala motoare, nu a asigurat scafandru de securitate şi medic sau asistent medical, nu a asigurat şi stabilit un şef de scufundare pentru activitatea desfăşurată şi nu a verificat dacă scafandrii folosiţi în activitatea de scufundare erau atestaţi şi aveau controlul medical anual”, conform procurorilor. Organele de anchetă susţin că, „prin neluarea acestor măsuri, a rezultat decesul  victimelor Z.C.D şi I.C.V (n.r. Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas), care, la data de 09.09.2010, au intrat în interiorul navei scufundate ca urmare a dispoziţiilor date de inculpat (n.r. Jorj Unciuleanu) şi nu au mai putut ieşi la suprafaţă”.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Constanţa, următorul termen fiind stabilit pentru data de 17 septembrie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii