Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:09 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parchetul Judecătoriei Medgidia - „Bau-baul" magistraţilor nedisciplinaţi (document)

ro

19 Mar, 2011 02:21 3622 Marime text
ciocan_justitie.jpgProcurorii care nu sunt cuminţi şi încalcă deontologia profesională riscă să fie pedepsiţi cu anchetarea infractorilor la Medgidia. Cel puţin, acesta este mesajul pe care par să-l transmită reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii, care au sancţionat-o pe magistratul Elena Chiţu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu revocarea din funcţie şi cu mutarea disciplinară la Parchetul Judecătoriei Medgidia pentru o perioadă de trei luni, pentru grave abateri disciplinare.

Decizia a fost luată de Secţia pentru procurori a CSM, care a admis acţiunea disciplinară formulată de Comisia de disciplină pentru procurori împotriva magistratului. Potrivit CSM, acuzaţiile care i s-au adus prim-procurorului Parchetului Judecătoriei Măcin sunt abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 litera b), „intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii", şi litera h) „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă", teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare. Considerând că acuzaţiile aduse sunt întemeiate, Secţia pentru procurori a dispus revocarea magistratului din funcţia de prim-procuror şi mutarea disciplinară la Parchetul Judecătoriei Medgidia, pe o perioadă de trei luni.

Ce avere are magistratul

Conform declaraţiei de avere aferentă anului 2009 şi afişată pe site-ul CSM, procurorul Elena Chiţu deţinea un teren intravilan de 1123,6 metri pătraţi în comuna tulceană Smârdan, cumpărat în 1995, dar şi o casă de locuit în aceeaşi comună, clădirea având o suprafaţă de 177,8 mp şi fiind achiziţionată în anul 2000. Totodată, magistratul a notat că deţine un autoturism Opel, fabricat în 2005. Datoriile sale se ridicau la momentul respectiv la 30.900 de euro, fiind vorba despre două credite bancare, contractate în 2005 şi respectiv 2007 şi scadente în 2020 şi 2015. Venitul anual realizat de magistrat s-a ridicat la suma de 62.512 lei. În comunicatul remis ieri presei de procurorul George Bălan, vicepreşedintele CSM, se mai arăta că „în temeiul prevederilor art. 100 lit.c) - «mutarea disciplinară pentru o perioadă de la o lună la trei luni la o instanţă sau la un parchet» - din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, Secţia pentru procurori a CSM a aplicat procurorului Chiţu Elena sancţiunea disciplinară constând în mutarea disciplinară pe o perioadă de trei luni la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia". De asemenea, reprezentanţii CSM au mai spus că „în temeiul dispoziţiilor art. 51 alin.2 lit.c) din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în conformitate cu practica CSM în materie - reprezentată prin Hotărârea nr. 161/5.05.2009 a Secţiei pentru procurori şi Hotărârea nr. 914/21.05.2009 a Plenului CSM - Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus revocarea doamnei procuror Chiţu Elena din funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin".

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii