Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

OTV, focuri de armă şi poliţişti bruscaţi Trei ani de la răscoala pe vânturile din Cogealac. Dosarul eolienelor este încă la Judecătorie

ro

21 Aug, 2013 00:00 3023 Marime text
Potrivit magistraţilor, unul dintre inculpaţi a intrat cu utilajul Caterpilar în perimetrul îngrădit spre agenţii de pază, iar după efectuarea a cel puţin trei focuri de avertisment în plan vertical, doi dintre agenţii de pază au executat focuri de armă cu bile de cauciuc spre picioarele persoanelor din mulţimea agresivă

Pe data de 23 august 2010 se împlinesc trei ani de când Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus trimiterea în judecată a fostului primar din Cogealac, Hristu Cati. Acesta a fost deferit justiţiei alături de alte persoane: Mihai Dore, Nicolae Dore, Ilie Coman, Daniel Cornea, Pavel Copilescu, Mitică Lenu şi Florian Barbu. Cei mai sus precizaţi sunt acuzaţi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii publice. În sarcina fostului edil s-a reţinut şi comiterea infracţiunilor de ultraj (la poliţist) şi de instigare publică şi apologia infracţiunilor. Deşi au trecut trei ani de la deschiderea dosarului, acesta se află în continuare pe rolul Judecătoriei Constanţă, următorul termen fiind stabilit pentru data de 27 septembrie.

În urmă cu trei ani, procurorii au susţinut că, „la iniţiativa primarului Cati Hristu, începând cu săptămâna 19-25 iulie 2010, împreună au constituit o asociere cu scopul de a comite infracţiuni, pentru ca, prin folosirea acţiunilor violente şi în forţă, iar nu a căilor legale, să îi determine pe angajaţii firmei Cez Romania SRL şi pe partenerii acesteia să înceteze lucrul la instalarea unui parc eolian energetic pe raza comunei Cogealac, aşa încât o altă firmă, SC Eolica Dobrogea Five SRL Constanţa, agreată de Consiliul Local şi de primar, să instaleze parcul eolian energetic”. „În vederea realizării scopului asocierii, la iniţiativa primarului Cati Hristu, a viceprimarului Dore Mihai şi a apropiaţilor sau rudelor acestora, printre care şi ceilalţi inculpaţi, în dimineaţa zilei de 26 iulie 2010, în faţa Primăriei Cogealac a fost organizat un aşa-zis miting de protest, fără autorizarea sau înştiinţarea organelor de poliţie, la care au participat peste 100 de persoane. Din informaţiile obţinute au rezultat indicii că primarul a cooptat persoane şi din alte localităţi, cărora le-a oferit diferite sume de bani pentru a-l sprijini în demersul său ilicit de evacuare a firmei CEZ de la punctele de lucru de pe raza comunei Cogealac”, conform organelor de anchetă. Acestea continuă afirmând că fostul primar „a informat în mod tendenţios opinia publică despre împrejurarea că firma CEZ nu are autorizaţie de construcţie legală, întrucât, în opinia sa, autorizaţia emisă de Consiliul Judeţean Constanţa în temeiul dispoziţiilor Legii nr. 50/1991 ar fi ilegală, deoarece nu a avut la bază şi avizul favorabil al Primăriei sau Consiliului Local Cogealac”.

La luptă cu „microbuzele Primăriei”...

„După ce a discutat cu cetăţenii, în prezenţa unor reporteri OTV chemaţi de primar în scopul mediatizării conflictului cu firma investitoare şi Consiliul Judeţean Constanţa, primarul le-a incitat pe persoanele din mulţime să se deplaseze împreună pe câmp, la punctele de lucru ale firmei CEZ, aşa încât grupul de circa 100 de persoane s-a deplasat cu peste 40 de autovehicule, printre care şi cele două microbuze ale Primăriei şi un utilaj tip Caterpilar, la un punct de lucru situat la circa un kilometru de vatra satului. Acolo, mulţimea condusă de viceprimar şi de ceilalţi inculpaţi i-a determinat prin forţă pe reprezentantul firmei partenere CEZ şi pe agenţii de pază care asigurau paza perimetrului îngrădit (pe un teren închiriat de firmă de la proprietar) să părăsească perimetrul, unele persoane smulgând ţăruşii şi gardul împrejmuitor, iar primarul Cati Hristu l-a ameninţat şi bruscat pe unul dintre agenţii de poliţie aflaţi în zonă în exercitarea atribuţiilor de serviciu. De la acest prim punct de lucru, mulţimea condusă de primar, viceprimar şi ceilalţi inculpaţi s-a deplasat la un al doilea punct de lucru, situat lângă DJ 226A Cogealac - Râmnic, unde inculpaţii au pătruns cu forţa în perimetrul păzit de agenţii de pază ai SC Romnaţional SRL Constanţa, sprijiniţi şi de o echipă de intervenţie înarmată cu puşti cu bile de cauciuc. Mulţimea nu s-a supus solicitărilor celor şase poliţişti aflaţi la faţa locului de a nu recurge la violenţe, apoi mai multe persoane au smuls ţăruşii de susţinere ai gardului împrejmuitor şi au aruncat cu aceştia spre agenţii de pază, apoi au aruncat şi cu pietre şi bolovani”, se mai arată în documentele Parchetului Tribunalului Constanţa. Unul dintre inculpaţi, spun procurorii, a intrat cu utilajul Caterpilar în perimetrul îngrădit spre agenţii de pază, iar după efectuarea a cel puţin trei focuri de avertisment în plan vertical, doi dintre agenţii de pază au executat focuri de armă cu bile de cauciuc spre picioarele persoanelor din mulţimea agresivă, fiind răniţi câţiva cetăţeni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii