Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:29 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Opt femei şi trei bărbaţi 11 persoane din Lumina, trimise în judecată de Parchetul General

ro

27 Mar, 2013 00:00 3333 Marime text
Tot în contextul alegerilor pentru referendum, Organizaţia Judeţeană Constanţa a Partidului Democrat Liberal a depus o plângere împotriva lui Radu Ştefan Mazăre

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza cunoscută mass-media sub denumirea „Fraude la referendum” Constanţa. Pe cale de consecinţă, organele de anchetă au dispus, la data de 25 martie, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a mai multor persoane. Acestea sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 55 alin. 1 din Legea nr. 3/2000, respectiv introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
Conform datelor puse la dispoziţie de Parchetul General al României, pe lista inculpaţilor se află Elena Iordan, Adelina Gabriela Tache, Felicia Negoiţă, Constantin Tache, Vasilică Vărvăroiu, Diana Florea, Lenuţa - Lăcrămioara Simion, Marioara Miuţu, Daniela Ghibăldan, Andrei Alexandru Grădişteanu şi Violeta Stănimir.

Din rechizitoriul procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică reiese că ar fi fost fraudate un număr de 402 voturi din totalul de 2.842 de alegători, dosarul cauzei fiind înaintat, spre competentă de soluţionare, Judecătoriei Constanţa.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: „inculpaţii Iordan Elena, Tache Adelina Gabriela, Negoiţă Felicia, Tache Constantin şi Vărvăroiu Vasilică, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai biroului electoral al Secţiei de votare nr. 489 din localitatea Lumina, judeţul Constanţa, cu ocazia desfăşurării Referendumului naţional din data de 29.07.2012, de comun acord, au recurs la falsificarea unui număr de cel puţin 222 de semnături ale unor persoane înscrise pe listele electorale permanente ale secţiei, urmată de introducerea în urnă, în mod fraudulos, a unui număr de tot atâtea buletine de vot, şi au întocmit în fals procesul verbal privind rezultatele referendumului”. Organele de anchetă mai susţin că „inculpata Florea Diana, în calitate de preşedinte al biroului electoral din cadrul Secţiei nr. 490 - localitatea Lumina, judeţul Constanţa, a permis denaturarea rezultatului procesului electoral prin semnarea în fals pe listele permanente a unui număr de 45 de votanţi”.
Mai departe, arată procurorii, „inculpaţii Simion Lenuţa-Lăcrămioara, Miuţu Marioara, Ghibăldan Daniela, Grădişteanu Andrei Alexandru şi Stănimir Violeta, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai biroului electoral al Secţiei de votare nr. 488 din localitatea Lumina, judeţul Constanţa, cu ocazia procesului electoral desfăşurat la data de 29.07.2012, au recurs la falsificarea unui număr de cel puţin 180 de semnături ale unor persoane înscrise pe listele electorale permanente ale secţiei, urmată de introducerea în urnă, în mod fraudulos, a unui număr de cel puţin 135 buletine de vot, corespunzător parţial semnăturilor executate în fals, semnând apoi procesul-verbal privind rezultatele referendumului în care erau consemnate date nereale”. La nivel naţional, Constanţa se află pe locul trei în ceea ce priveşte dosarele constituite după referendum, primii inculpaţi trimişi în judecată pe această temă fiind din Mehedinţi (5 noiembrie 2012). Fix o lună mai târziu, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat finalizarea cercetărilor în dosarul „Fraude la referendum” Cluj, dispunând punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a mai multor inculpaţi. Reamintim că, tot în contextul alegerilor pentru referendum, Organizaţia Judeţeană Constanţa a Partidului Democrat Liberal a depus o plângere împotriva lui Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, pe motiv că aproximativ 20 de fotomodele, alături de care edilul Mazăre a defilat prin Mamaia, ar fi fost obligate sau nu să meargă la vot.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii