Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:25 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O mână de ajutor pentru Nicuşor Precedentul „Vîntu" pentru cauza preşedintelui CJC

ro

07 Apr, 2011 01:38 1921 Marime text
cap_4.jpgFolosindu-se de ceea ce ar putea fi numit „precedentul Vîntu", Nicuşor Constantinescu ar putea şi el să ceară recuzarea completului, pe motiv că, cine ştie, dosarul i se judecă prea repede şi termenele de judecată sunt prea scurte

Într-un proces în care a fost citat cu mandat de aducere cu jandarmii în repetate rânduri şi în care a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu, fiind acuzat de crearea unui prejudiciu estimat la circa un milion de euro, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, are o nouă „armă" la îndemână în lupta cu magistratul care îi va decide soarta. Totuşi, se pare că „arma" cu pricina ar fi una cu două tăişuri. În mod ironic, ceea ce ar putea să-i dea speranţe lui Constantinescu în procesul intentat de procurorii anticorupţie este taman procesul lui Sorin Ovidiu Vîntu, desfăşurat la Tribunalul Bucureşti.

vantu_nicusor.jpgNu de alta, dar afaceristul şi ceilalţi suspecţi judecaţi alături de ei ar fi obţinut recuzarea judecătorului de caz, pe motiv că procesul s-ar desfăşura prea repede. Într-un sistem juridic aflat mai degrabă în agonie din punct de vedere al „rapidităţii" ce ar trebui să caracterizeze procesele penale şi civile, judecătoarea care analiza dosarul în care cunoscutul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului a fost îndepărtată din proces, sub pretextul că, totuşi, procesul se judecă prea rapid. Astfel, magistratul Elena Burlan de la Tribunalul Bucureşti a admis cererea de recuzare a judecătoarei Camelia Bogdan, preşedintele completului în cazul lui Vântu.

Judecător recuzat din cauza mandatelor

În paralel, este de amintit că şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a încercat să recuze completul de judecată care a dispus citarea sa în repetate rânduri cu mandat de aducere, tocmai invocând acest motiv. Din nefericire pentru el, completul cu pricina, format din preşedintele Ruxandra Grecu, a rămas pe poziţii, instanţa Judecătoriei Constanţa respingând ca nefondată cererea de recuzare formulată de apărare. Neîmpăcat cu gândul că rămâne cu acelaşi judecător în proces, preşedintele CJC s-a adresat inclusiv conducerii Curţii de Apel Constanţa, pentru a se plânge de conduita magistratului Grecu. Plângerea i-a fot transmisă mai departe, către Consiliul Superior al Magistraturii, care a demarat cercetări în acest caz. În acest context, s-ar părea că o rază de lumină se întrevede totuşi pentru preşedintele CJC şi că acesta ar putea „scăpa", în cele din urmă, de judecătorul „sâcâitor".

„Armă" cu două tăişuri

Folosindu-se de ceea ce ar putea fi numit „precedentul Vîntu", Constantinescu ar putea şi el să ceară recuzarea completului, pe motiv că dosarul i se judecă prea repede şi termenele de judecată sunt prea scurte. Atenţie, însă! Arma s-ar putea dovedi a fi una cu două tăişuri, dat fiind că, potrivit presei centrale, la începutul acestei săptămâni, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii verificarea judecătoarei Elena Burlan de la Tribunalul Bucureşti, sub acuzaţiile de „gravă neglijenţă". Procurorul general spune că recuzarea magistratului care se ocupa de cazul Vîntu s-ar fi făcut în baza unor articole de lege inexistente, Elena Burlan scriind în motivarea deciziei, conform sursei citate, că şi-ar fi înlocuit colega întrucât procesul se desfăşoară prea repede. În aceste condiţii, Nicuşor Constantinescu ar trebui să cântărească mult dacă recurge sau nu la „precedentul Vîntu".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii