Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu ai cauciucuri de iarnă? Iată când trebuie utilizate şi mai ales ce amenzi rişti să primeşti!

ro

27 Oct, 2014 00:00 2432 Marime text

Amenzile sunt stabilite în raport cu salariul minim, un punct-amendă reprezentând valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului

Anotimpul geros şi-a intrat în drepturi! Sâmbătă seara, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, traficul rutier a fost restricţionat pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa. Vizate de această măsură au fost maşinile neechipate pentru a circula în condiţii de iarnă. Totodată, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române au reamintit că legislaţia rutieră interzice circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă. În acest context, ZIUA de Constanţa readuce în atenţie problema anvelopelor de iarnă, când trebuie utilizate şi mai ales ce amenzi rişti să primeşti dacă este prins pe „picior greşit”.

 Înainte de a pleca la drum


 Conform oamenilor legii, înainte de a pleca la drum, şoferii trebuie să verifice sistemul de degivrare şi climatizare, sistemul de lumini şi, mai ales, să se asigure că autovehicule sunt echipate cu anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, săculeţi cu nisip, lichid de parbriz specific temperaturilor scăzute şi antigel. Potrivit legislaţiei în vigoare, conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă se pedepseşte cu amendă. Aceasta variază între 810 lei şi 1.800 de lei, iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare. Aceeaşi amendă este valabilă, spun poliţiştii, şi în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al celui de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, care nu este echipat cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau nu are montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

 Cine condiţionează utilizarea cauciucurilor de iarnă

De menţionat că, potrivit avocatnet.ro, şoferii sunt obligaţi să aibă maşinile dotate cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. „Aşadar, utilizarea cauciucurilor de iarna nu este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului”, potrivit sursei mai sus citate. Aşa cum arătam şi mai sus, conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă se pedepseşte cu amendă de până la 1.800 de lei. Sancţiunea este stabilită în raport cu salariul minim, un punct-amendă reprezentând valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

 Cum alegem

Potrivit anvelopeweb.ro, „anvelopele de iarnă au, pe lângă marcajul M+S, şi un altul, constând într-un fulg de nea şi un munte cu trei piscuri, aşa numitul simbol alpin”.
 
 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii