Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moment aniversar Foştii judecători ai Curţii de Apel Constanţa, premiaţi cu medalii şi diplome de onoare

ro

01 Jul, 2014 00:00 1601 Marime text
La sediul Curţii de Apel Constanţa se desfăşoră, în perioada 30 iunie - 2 iulie, conferinţa „Curtea de Apel Constanţa la 100 de ani de la înfiinţare. Provocări şi perspective determinate de reforma managementului judiciar, respectiv de intrarea în vigoare a noilor conduri (penale şi civile)”.

Ieri, la activităţile prilejuite de conferinţă au participat, alături de magistraţii Curţii de Apel Constanţa şi din instanţele din circumscripţia acesteia, Înalt Preasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Curţii Supreme de Justiţie, ai Curţii Constituţionale, ai barourilor Constanţa şi Tulcea etc. Ziua de azi va fi dedicată prezentării unor momente relevante din istoria Curţii de Apel Constanţa, precum şi a unor momente definitorii pentru justiţia constănţeană de la reînfiinţarea Curţii de Apel Constanţa şi până în prezent. Evenimentul se va încheia mâine, când se va desfăşura festivitatea de premiere a magistraţilor care au activat în cadrul Curţii de Apel Constanţa prin înmânarea medaliilor aniversare şi a diplomelor de onoare.

Camera de punere sub acuzare


Curtea de Apel Constanţa a luat fiinţă în 1914. Potrivit datelor oficiale, din punct de vedere organizatoric, Curtea era formată dintr-un preşedinte, şapte consilieri, un procuror general, un procuror, un inspector judecătoresc şi personal de grefă. Trei dintre consilieri, desemnaţi prin tragere la sorţi de către preşedintele Curţii, formau Camera de punere sub acuzare, care se întrunea ori de câte ori era necesar.

În anul 1952, Curtea de Apel Constanţa s-a desfiinţat


În anul 1993, în baza legii 92/1992, s-a reînfiinţat Curtea de Apel Constanţa. Din cauza lipsei de spaţiu, la cererea Curţii de Apel, în luna aprilie 1993 (la 80 de ani de la înfiinţarea primei Curţi de Apel la Constanţa), Consiliul Local al Municipiului Constanţa a pus la dispoziţie imobilul situat în strada Mării numărul 1 (în prezent strada Krikor Zambaccian nr. 1), cunoscut ca „Vila Şuţu”.

Având în vedere vechimea imobilului şi faptul că pe rolul instanţelor există un litigiu având ca obiect revendicarea acestuia de către moştenitorii testamentari ai familiei Şuţu, precum şi a creşterii continue atât a numărului de cauze aflate pe rol, cât şi a personalului instanţei, s-a impus solicitarea la Ministerul Justiţiei a unui nou imobil. Ulterior, au fost alocate fonduri în acest scop, astfel că, începând cu 1 septembrie 2005, Curtea de Apel Constanţa funcţionează într-un nou sediu, „Palatul de Justiţie”, situat în strada Traian nr.35C.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii