Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Justiției face un anunț important! Ce se va întâmpla cu închisoarea de la Poarta Albă

ro

01 Sep, 2018 00:00 2790 Marime text
Pe site-ul Ministerului Justiției a fost postat spre consultare proiectul de hotărâre a Guvernului privind achiziția studiilor de fezabilitate destinate construirii unor noi locuri de detenție în sistemul administrației penitenciare.
Propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiției, str. Apolodor, nr.17, sector 5, București, pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail melindastoica@just.ro sau dean@just.ro.
 

Descrierea situației actuale

 
„Atingerea standardelor europene pentru penitenciare, pe care România și le-a însușit și asumat, presupune sporirea capacității de cazare în ansamblul sistemului.
În acest sens, arătăm că, în vederea respectării recomandărilor Comitetului European pentru Prevenirea Torturii (CPT) și ale dispozițiilor Ordinului ministrului justiției nr. 2.772/2017 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate, este necesară asigurarea unei suprafețe aferentă unei persoane private de libertate pentru cazarea în comun de cel puțin 4 m2 și, respectiv, de 6 m2 pentru cazarea individuală, capacitatea de cazare a sistemului penitenciar fiind limitată, în prezent, la un număr de 18.551 locuri de cazare“, conform notei de fundamentare a proiectului.
 
„Având în vedere faptul că la data de 17 iulie 2018 la nivelul sistemului administrației penitenciare erau în custodie 22.394 deținuți, rezultă un deficit de 3.843 locuri raportat la spațiul individual de 4 m2, acesta reprezentând un prim argument în vederea atingerii obiectivului propus. Infrastructura sistemului administrației penitenciare, dezvoltată înainte de anul 1989, nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei.
 
Aducerea sistemului penitenciar românesc la aceste standarde implică un proces de durată, realizat cu costuri semnificative. Un factor determinant pentru crearea unor condiții de detenție corespunzătoare îl constituie și numărul mare de hotărâri și decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condițiile de detenție, majoritatea referindu-se la condițiile de cazare“, potrivit sursei mai sus citate. 
 
Cu titlu de exemplu, în cursul anului 2017, conform comunicărilor transmise Administrației Naționale a Penitenciarelor de către Ministerul Finanțelor Publice, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a soluționat prin hotărâri și decizii un număr total de 378 de cereri, prin care au fost acordate despăgubiri persoanelor custodiate în sistemul penitenciar, pentru condițiile de detenție în care au fost cazate, în valoare de 2.296.451 de euro.
 
În contextul preocupărilor vizând combaterea fenomenului de supraaglomerare, precum și pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție, la data de 17.01.2018 Guvernul României a aprobat Memorandumul cu tema „Calendarul de măsuri 2018-2024 pentru soluționarea supraaglomerării carcerale și a condițiilor de detenție, în executarea hotărârii-pilot Rezmiveș și alții împotriva României, pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la 25 aprilie 2017.
 
Planul este structurat pe perioada 2018-2024, după cum urmează:
 
Etapa I: 2018 - locuri noi de cazare - 316, locuri modernizate - 500;
 
S-au avut în vedere identificarea spațiilor și locurilor a căror destinație poate fi schimbată în locuri de cazare, prin lucrări de intervenție/reparații curente/modernizare și finalizarea lucrărilor începute în anii precedenți. Locurile noi de cazare vor fi date în folosință la următoarele penitenciare: Giurgiu (30), Găești (96), Deva (70), Codlea (80), Târgu Jiu (40), iar cele modernizate la Deva (500).
 
Etapa II: 2020 - locuri noi de cazare - 44;
 
S-a avut în vedere continuarea activităților de realizare de locuri noi de cazare, începerea și finalizarea unor obiective demarate anterior anului 2020. Locurile noi de cazare vor fi date în folosință la Penitenciarul Târgu Jiu (44).
 
Etapa III: 2021 - locuri noi de cazare - 508, locuri modernizate - 85;
 
Locurile noi de cazare vor fi date în folosință la următoarele penitenciare: Craiova - Secția exterioară Ișalnița (80), Focșani (118), Constanța-Poarta Albă - Secția exterioară Valu lui Traian (80), Ploiești - Secția exterioară Moara Nouă (80), Centrul de detenție Brăila-Tichilești (150), iar modernizate: Spital Târgu Ocna (85).
 
Etapa IV: 2022 - locuri noi de cazare - 3997, locuri modernizate - 666;
 
Locurile noi de cazare vor fi date în folosință la următoarele penitenciare: Aiud (200), Baia-Mare (420), Botoșani (400), Deva (250), Mioveni (120), Galați (186), Gherla (300), Găești (96), Pelendava (325), Ploiești - Secțiile exterioare Movila Vulpii (150), Târgu Mureș (210), Vaslui (210), Ploiești-Târgșorul Nou (90), Centrul Educativ Târgu Ocna (65), Spital Târgu Ocna (75) și modernizate Constanța - Poarta Albă (486), Mioveni (180) și Penitenciarul Unguriu (900).
 
Etapa V: 2023 - locuri noi de cazare - 2730;
 
Locurile noi de cazare vor fi date în folosință la următoarele penitenciare: Bistrița (600), Mioveni (190), Iași (600), Constanța - Poarta Albă (300), Timișoara - Secția exterioară Buziaș (300), Ploiești Târgșorul Nou (240) și Penitenciarul P47-Berceni (500).
 
Etapa VI: 2024 - locuri noi de cazare - 500 - Penitenciarul P47-Berceni (500).
 
Precizăm faptul că realizarea locurilor noi de detenție la Penitenciarul Bistrița, județul Bistrița - Năsăud, Penitenciarul Botoșani, județul Botoșani, Penitenciarul Galați, județul Galați, Penitenciarul Gherla, județul Cluj, Penitenciarul Iași, județul Iași, Penitenciarul Mioveni, județul Argeș, Penitenciarul Constanța - Poarta Albă, județul Constanța și Penitenciarul Târgu Jiu, județul Gorj este cuprinsă în Memorandumul mai sus amintit.
 
În conformitate cu Calendarul de măsuri 2018 - 2014, aprobat prin Memorandumul mai sus amintit, în urma finalizării lucrărilor de execuție, la penitenciarele precizate vor fi date în funcțiune 2.130 locuri noi de detenție, astfel: Penitenciarul Bistrița - Pavilion detenție - 500 locuri, Penitenciarul Botoșani - Pavilion detenție + punct primire deținuți - 80 locuri, Penitenciarul Galați - Pavilion A primire deținuți, carantină, vizite și infirmerie - 34 locuri, Penitenciarul Galați - Pavilion B - Corp detenție + curți plimbare  - 152 locuri, Penitenciarul Gherla - Pavilion detenție nr. 4 - 300 locuri, Penitenciarul Iași - Sector nou deținere - 600 locuri, Penitenciarul Mioveni - Secție detenție - 120 locuri, Penitenciarul Constanța - Poarta Albă - 300 locuri, Penitenciarul Târgu Jiu - Transformare magazie gospodărie agro-zootehnică în spații detenție și realizare rețea de canalizare - 44 locuri.
 
Pentru toate aceste obiective de investiții au fost avizate notele conceptuale și temele de proiectare în Consiliul Tehnico - Economic al Administrației Naționale a Penitenciarelor. 
 
Este de menționat  faptul că, potrivit Regulii nr. 4 din Recomandarea Comitetului de Miniștri ai Statelor Membre, cu privire la Regulile Penitenciare Europene Rec(2006)2, condițiile de detenție care încalcă drepturile omului nu pot fi justificate prin lipsa de resurse, iar potrivit regulii 18.1 spațiile de detenție, în special cele destinate cazării deținuților pe timpul nopții, trebuie să respecte demnitatea umană și intimitatea, și să întrunească standardele minime sanitare și de igienă, ținându-se cont de condițiile climatice și, în special, de suprafața de locuit, volumul de aer, iluminare, sursele de încălzire și ventilație.
 

Schimbări preconizate

 
Pentru asigurarea misiunii sistemului administrației penitenciare ca serviciu public responsabil cu aplicarea regimului de detenție și cu asigurarea intervenției recuperative, în condiții care garantează respectarea demnității umane, facilitând responsabilizarea și reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate și contribuind la creșterea gradului de siguranță a comunității și menținerea ordinii publice, este necesară construirea de noi locuri de cazare.
 
Astfel, prin prezenta hotărâre a Guvernului se autorizează Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziția studiilor de fezabilitate destinate realizării de locuri noi de detenție în sistemului administrației penitenciare. Fondurile necesare efectuării cheltuielilor pentru achiziția studiilor de fezabilitate mai sus-menționate au fost incluse în bugetul aprobat Administrației Naționale a Penitenciarelor; prin urmare, nu există impact financiar suplimentar asupra bugetului de stat.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Birsy 02 Sep, 2018 19:58 Penitenciarul poarta alba este la fel ca pe timpul lui Ceaușescu nimic schimbat