Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:30 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au trecut 13 ani de când primul militar din Constanţa a căzut în teatrele de operaţii. O stradă din Murfatlar îi poartă numele

ro

20 Jun, 2019 05:28 5133 Marime text
Astăzi, se împlinesc 13 ani de când sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu şi-a pierdut viaţa, la 20 iunie 2006, în timpul unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan.

Transportorul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat.

Pentru faptele sale de eroism a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

Cum s-a întâmplat nenorocirea:

Gheorghiţă Drăguşanu şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan, în timp ce transportorul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat.

Drăgușanu a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

Ionel Gheorghiţă Drăguşanu s-a născut la 1 octombrie 1968 și era încadrat în Batalionul 341 Infanterie din Topraisar şi a fost primul militar din Constanţa căzut în teatrele de operaţii.

La ceremonialul de înmormântare, care a avut loc la Murfatlar, au participat peste o mie de persoane, precum și înalți oficiali militari.

Slujba religioasă a fost oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, însoțit de un sobor de preoți.

La funerarii au participat ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, șeful Statului Major General, generalul Eugen Bădălan, șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Gheorghe Marin, peste o mie de localnici, dar și foști colegi de-ai săi de la Batalionul 341 din Topraisar.
 
În timpul ceremonialului de înmormântare, soției sublocotenentului i-au fost înmânate drapelul tricolor al țării și Ordinul Național Steaua României în rang de Cavaler pentru militari cu însemne de război, ce i-a fost acordat soțului său.

Reamintim că la aducerea trupului militarului decedat la aeroportul Mihail Kogălniceanu au fost prezenți președintele de atunci al României Traian Băsescu, premierul din vremea respectivă Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Atanasiu, în calitate de ministru al Apărării.

În memoria sublocotenentului post mortem Ionel Gheorghiță Drăgușanu, în Murfatlar, o stradă dintr-un cartier nou poartă numele său.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Iulian 20 Jun, 2019 09:54 L-am cunoscut si sunt mandru ca i-am fost prieten.Un om extraordinar !!! Dumnezeu sa-l odihneasca !!