Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marcel, „oaia neagră" a familiei Iordache 12 ani de detenţie pentru fratele lui Don Pedro

ro

21 Apr, 2011 02:05 6672 Marime text
cap_8.jpgCunoscătorii spun că Marcel Iordache nu a plecat din ţară înainte de a lăsa „moştenire" ceea ce ar putea fi numit un adevărat „imperiu" al drogurilor

Pus în umbră de mult mai cunoscutul său frate, ştiut în toată Constanţa drept Don Pedro, iar pe numele său adevărat Petrică Iordache, Marcel Iordache - „oaia neagră" din familia răposatului afacerist constănţean - a comis-o! Recent, el a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de nu mai puţin de 12 ani de detenţie, pentru trafic de narcotice. Surse avizate susţin că bărbatul este dat în urmărire, anchetatorii bănuind că se ascunde în străinătate.

Până în urmă cu câţiva ani, familia Iordache reprezenta o adevărată „emblemă" pentru Constanţa. Cu renumitul Petrică, zis Don Pedro, „şef peste şefi" pe piaţa particularilor constănţeni şi cu mai puţin cunoscutul Marcel presupus lider al lumii underground a oraşului, metropola de la Marea Neagră părea a se afla sub papucul fraţilor Iordache. Lideri incontestabili la malul mării, supremaţia familiei Iordache a încetat însă o dată cu moartea lui Don Pedro, survenită brusc în vara anului 2007. Nu a trecut mult, iar fratele său şi-a pierdut şi el urma. Mai puţin macabră, dispariţia sa a fost pusă pe seama unei eventuale fugi în străinătate. Cunoscătorii spun că Marcel Iordache nu a plecat înainte de a lăsa „moştenire" ceea ce ar putea fi numit un adevărat „imperiu" al drogurilor. În noiembrie 2008, numele lui Marcel Iordache a răzbătut prima dată oficial în presă în legătură cu un transport de cocaină, interceptat pe Aeroportul Schiphol din Amsterdam. La momentul respectiv, s-a scris despre „oaia neagră" Iordache cum că ar fi fost implicat într-o grupare de trafic de narcotice care acţionat încă din anul 1995, realizând astfel cel puţin 18 transporturi de cocaină din America Latină, către Australia.

Reţea bine pusă la punct

iordache_cocaina.jpgSumele se ridicau la peste un milion de dolari, iar membru de vază al grupării, alături de Iordache, ar fi fost Vasile Tiba, în prezent judecat la Constanţa pentru implicarea în transportul de pe aeroportul din Amsterdam. Din primele cercetări efectuate în cauza respectivă, s-a stabilit că narcoticele ajungeau la destinaţii exotice, mergând pe filiera Europa - America de Sud, iar grupul avea ramificaţii în America Centrală şi de Sud, dar şi în Europa de Vest, România fiind evitată cu desăvârşire. Oamenii legii aveau informaţii că Iordache şi Tiba intenţionează să organizeze aducerea unui transport de cocaină tocmai din Costa Rica. În acest scop, se pare că Tiba i-ar fi cerut unei anume Virginiei Koshiba să găsească şase persoane pentru a transporta narcotice între oraşele Madrid, Amsterdam, Milano şi Varşovia. Procurorii au intrat pe fir şi au solicitat instanţei autorizarea interceptării convorbirilor telefonice iniţiate de Iordache şi Tiba. Astfel s-a ajuns la Virginia Koshiba şi la fratele ei, Alexandru Mihai Zainea, acesta din urmă având sarcina, potrivit declaraţiei lui Tiba, de a găsi o persoană de încredere, care să se deplaseze în Brazilia pentru a efectua un transport de zece kilograme de cocaină în Europa.

10 kg de „coca" pe Schiphol

Anchetatorii spun că Zainea l-ar fi recrutat pe un anume Eugen Temistocli, căruia i-ar fi cumpărat biletele de avion. Temistocli a fost prins pe Aeroportul Schiphol din Amsterdam, având asupra sa nu mai puţin de 9,993 kg de cocaină. Eugen Temistocli a fost arestat de autorităţile olandeze şi se află în prezent în executarea pedepsei de trei ani de detenţie primită în Amsterdam. Căutat în zadar pentru audieri, Marcel Iordache era de negăsit încă de pe atunci. Între timp însă judecătorii Tribunalului Bucureşti l-au găsit vinovat şi l-au condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de 12 ani, pentru comiterea unei alte infracţiuni de trafic de narcotice. Pe numele său a fost emis mandatul de arestare, iar surse avizate spun că Marcel Iordache ar fi dat în urmărire generală. Cu toate acestea, vorba pe stradă este că Iordache ar duce-o bine în străinătate, fără să-l bată vreun gând de a reveni acasă. De altfel, nu este de trecut cu vederea nici faptul că, potrivit unor surse, Iordache ar fi beneficiat în urmă cu ceva vreme de serviciile mai puţin legale ale unui anume Edmontons William Black, din Canada, care se ocupa cu falsificarea documentelor de identitate şi a paşapoartelor pentru indivizii daţi în urmărire în statele lor, Black fiind depistat şi încarcerat în urmă cu mai mulţi ani.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii