Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Manuela Mitrea, preocupată de copiii cu autism

ro

24 Nov, 2008 02:38 2424 Marime text

manuela_mitrea_01.jpgDemersul deputatului PSD de a înfiinţa la Constanţa un centru specializat este unul în premieră pentru judeţul nostru

În acest week-end, deputatul PSD, candidat în Colegiul 8, la Camera Deputaţilor, a avut o întrevedere cu un grup de mame ai căror copii sunt bolnavi de autism. La discuţii a fost prezentă şi Roxana Onea, specialist al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.


Încă de la începutul discuţiilor, deputatul le-a evidenţiat mamelor că se va implica în soluţionarea acestei probleme doar dacă discuţia nu porneşte de la premisa conform căreia copii au un handicap: „Ei sunt nişte copii speciali, cu nevoi speciale. Ştiu ce trebuie făcut şi sunt foarte hotărâtă să facem ceva şi să schimbăm lucrurile“. 
Mamele au adus în discuţie multiplele feţe neştiute ale acestei tulburări de relaţionare, subliniind că există soluţii, însă cea ce nu au la acest moment este sprijinul: „Dacă copilul este diagnosticat la o vârstă cât mai fragedă şi benefiaciază de tratamentul adecvat, reabilitarea lui este rapidă. Până acum, fiecare familie a încercat să se descurce pe cont propriu, dar acest lucru nu se poate face decât până la un punct. Copiii fac terapie, însă nu ne-am permis să luăm toată formaţia de cinci sau şase terapeuţi, cât ar fi necesar pentru eficienţa tratamentului“, a mărturisit una dintre mame. 
La rândul său, Roxana Onea a declarat că, la nivelul judeţului, sunt înregistraţi, la DGASPC, 189 de copii cu autism: „Mulţi părinţi nu vor să vină la Direcţie pentru a declara că au copii autişti, temându-se de ce va spune lumea. Prima etapă a terapiei ţine de părinţi, este ideea de acceptare a realităţii“. 
mitrea_copii.jpgCostul proiectului, peste 400.000 de euro

La final, deputatul Manuela Mitrea a concluzionat că cea mai bună soluţie în acest sens este înfiinţarea unui Centru de zi pentru recuperarea copiilor cu autism. Acest centru se va concretiza după parcurgerea câtorva paşi, cu sprijinul autorităţilor locale şi judetene. „Avem nevoie de un spaţiu de cel puţin 200 de metri pătraţi şi, pentru a-l găsi, vom apela la Consiliul Judeţean Constanţa. Centrul va fi deservit de psihologi, psiho-pedagogi, logoped, asistent social şi kinetoterapeut, iar activităţile specifice oferite vor fi observare clinică şi diagnostic pentru tulburări de dezvoltare, analiză funcţională a comportamentului, abilităţi, limbajul verbal şi non verbal al copilului şi multe altele. Vor fi probabil 15 terapeuţi, care vor urma un program de specializare, fie în Germania, fie vom aduce trainerii germani la Constanţa“. 
Costurile proiectului se ridică la 400.000 de euro pentru dotarea Centrului şi peste 30.000 de euro pentru specializarea terapeuţilor. „Sunt sigură că vom găsi aceşti bani, din sponsorizări, din donaţii“, a conchis Manuela Mitrea. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii