Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mandate emise pe înserat Suveică de arestări, percheziţii şi audieri târzii în dosarul „Mafia din Portul Constanţa" (galerie foto)

ro

22 Mar, 2012 01:03 5017 Marime text

cap_3.jpgDouăzeci de persoane duse la audieri, dintre care şapte cu epoleţi, o noapte petrecută deopotrivă, de hoţi şi de poliţişti, în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa şi puzderie de avocaţi la instanţă.

Acestea sunt culorile în care s-ar putea zugrăvi „tabloul" anchetei procurorilor constănţeni privind caracatiţa portuară, suveică de arestări, percheziţii şi audieri. Surprizele nu au lipsit, însă: nume care fuseseră date ca sigure pentru arestare cu o zi înainte nu s-au mai regăsit în propunerea întocmită de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal. Sens în care este grăitor, poate, exemplul unui poliţist din cadrul Secţiei 5 Poliţie Constanţa, chemat în ziua mediatizării cazului la audieri la Direcţia Generală Anticorupţie Constanţa şi lăsat să plece fără probleme.

Dincolo însă de aceste aspecte şi dincolo de orice speculaţii, datele exacte spun că în dosarul cu numărul 2939/118/2011, sunt vizate următoarele persoane: Ghica Florian-Silviu (agent de poliţie), Cadîr Demirel (agent de poliţie), Cosmin Buştiuc (agent de poliţie), Badea Cristian (agent de poliţie), Boghiu Emil (agent de poliţie), Moşoiu Cristian (agent de poliţie), Neacşu Alex - Tiberiu (agent de poliţie), Andrei Simona (agent de pază S.C. T. P. SRL), Dumitru Cristian Marian (agent de pază S.C. T. P. S.R.L.), Bulgaru Vasile (agent de pază S.C. T. P. S.R.L.), Sipoş Carmil, Corîciu Dumitru-Daniel - zis „Ţiganu", Arotăriţei Ionuţ Dumitru - zis „Pitic", Crăciun Marcel - zis „Borţos", Muunteanu Iulian Dorel - zis „Iuli", Acozmulesei Constantin - zis „Picioruş", Poenaru Ştefan - zis „George" ori „Grasu", Mihai Fânariu - zia „Funariu", Andrei Dănuţ Botez şi Ciprian Stoica - zis „Nebunu". În cauza respectivă, procurorii au cerut arestarea preventivă a suspecţilor, pentru o perioadă de 29 de zile.

Propunere admisă

politisti_-_politisti_2.jpg

Cu judecata începută târziu în după-amiază şi cu zeci de avocaţi şi acuzaţi dornici să-şi spună şi expună punctul de vedere, aproape de închiderea ediţiei, judecătorii Tribunalului Constanţa, în completul prezidat de magistratul Cristian Deliorga, au decis să admită propunerea de arestare preventivă. Avocaţii suspecţilor au declarat recurs. Din cei 20 de suspecţi, 17 au fost încarceraţi de îndată, iar alte trei persoane sunt căutate de poliţişti după ce pe numele lor au fost emise mandate de arestare în lipsă. Potrivit Parchetului General, din probele administrate în cauză până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că, în perioada noiembrie 2011 - februarie 2012, suspecţii (dintre care cinci agenţi de poliţie la Serviciul Poliţie Transporturi Maritime Constanţa, un agent de poliţie la Grupul de Nave Constanţa, un agent de poliţie la Secţia 5 Poliţie Constanţa, trei agenţi de pază de la o societate de pază) au sprijinit sustragerile din zona Portului Constanţa comise de mai multe persoane (dintre care şapte formează obiectul propunerii de arestare preventivă) care s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni. „Astfel, potrivit probatoriului administrat în cauză şi datelor prezentate de către un denunţător - agent de poliţie de frontieră - a rezultat că , în schimbul unor sume de bani (cuprinse între 50-100 lei pentru fiecare transport de furt) şi alte foloase, pe care le primeau de la inculpaţii care sustrăgeau, pe care îi protejau şi sprijineau, inculpaţii( agenţi de poliţie şi de pază) nu-şi exercitau atribuţiile de serviciu şi îi informau despre modul de organizare al activităţii de pază şi urmărire/identificare al furturilor, pe care o avea unitatea de poliţie şi firmele de pază", se arată în comunicatul anchetatorilor. În plus, aceştia au mai zis că „în unele cazuri, au furnizat informaţii şi au ajutat pe ceilalţi inculpaţi, asigurând protecţia transporturilor de marfă sustrasă din Portul Constanţa".

Agenţii de poliţie şi de pază „monitorizau" zona

Totodată, din probele administrate a rezultat că unii dintre suspecţi „înlesneau valorificarea unor bunuri sustrase, cunoscând că provin din săvârşirea unei infracţiuni, urmărind obţinerea unor avantaje de natură patrimonială. Bunurile sustrase din Portul Constanţa erau fier vechi, îngrăşăminte chimice, cereale, iar din zona REMAT din incinta Portului Constanţa cantităţi mari de cupru şi bronz (aproximativ 2.000 kg)".

„În scopul sprijinirii activităţii infracţionale a inculpaţilor implicaţi în mod direct în acţiunile de sustragere de bunuri, inculpaţii - agenţi de poliţie şi agenţii de pază se foloseau de informaţiile ce le deţineau în temeiul atribuţiilor de serviciu, ce nu erau destinate publicităţii ori permiteau accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, inclusiv prin comunicarea către inculpaţii, care se ocupau cu sustragerile a datelor despre activităţile poliţieneşti de control şi chiar prin filmarea/fotografierea şi «asigurarea pazei» transportului cu marfă furată în scopul ajutării să scape de răspunderea penală. De asemenea, sprijinul acordat s-a mai realizat şi prin crearea condiţiilor de comitere a furturilor, în sensul că după ce se «asigura» intrarea la furat a grupului, inculpaţii (agenţi de poliţie, agenţi de pază) «monitorizau» şi păzeau pentru ca aceştia să nu fie surprinşi asupra faptului. Astfel ,din probele administrate a rezultat că, înlesnirea sustragerilor se realiza prin părăsirea intenţionată a consemnului de pază în scopul asigurării părăsirii portului în siguranţă, de către cei care sustrăgeau. În unele situaţii, de exemplu, când lucrători CFR au anunţat, prin 112 că în triajul CFR sunt două autoturisme cu hoţi, inculpaţii i-au anunţat să plece, după care au anunţat dispeceratul SPTM Constanţa că la faţa locului nu a fost găsit nici un hoţ", se mai arată în comunicatul procurorilor. Mai mult, „în alte situaţii, potrivit probatoriului administrat a rezultat că, unii inculpaţi, agenţi de poliţie şi agenţi de pază, au pus la dispoziţia celor care sustrăgeau bunuri, sigilii de mai multe tipuri, toate cu regim special, pentru a masca urmele efracţiei vagoanelor şi pentru a îndepărta momentul constatării". Hotărârea Tribunalului Constanţa va putea fi atacată în recurs, la Curtea de Apel.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii