Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:57 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Managerul Spitalului Orăşenesc Cernavodă a scăpat de controlul judiciar

ro

09 Jul, 2015 00:00 1005 Marime text
Marius Ion Sponoche, managerul Spitalului Orăşenesc Cernavodă, scăpat de controlul judiciar!
 
Ieri, Judecătoria Medgidia a admis plângerea formulată de Sponoche împotriva măsurii preventive a controlului judiciar luată în cursul urmăririi penale prin ordonanţa nr. 5136/P/2014 din 29.06.2015 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia. Pe cale de consecinţă, în baza art. 213, alin. 6 CPP raportat la art. 212, alin. 4 CPP şi art. 202, alin. 1 şi alin. 3 CPP, instanţa a revocat măsura preventivă anterior precizată luată faţă de Marius Ion Sponoche. Hotărârea instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Articolul 213, în baza căruia a fost admisă cererea lui Sponoche, face referire la calea de atac împotriva măsurii controlului judiciar dispuse de procuror, iar alineatul 6 prevede că „judecătorul de drepturi şi libertăţi poate revoca măsura, dacă au fost încălcate dispoziţiile legale ce reglementează condiţiile de luare a acesteia“.
 
Amintim că Marius Ion Sponoche este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia pentru că, „în perioada noiembrie-decembrie 2014, în calitate de manager interimar al Spitalului Orăşenesc Cernavodă, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiunile de serviciu ce decurgeau din funcţia de manager interimar al Spitalului Orăşenesc Cernavodă, respectiv din ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1836/2007, pct. 55, care instituie răspunderea managerului pentru nerespectarea prevederilor legale, precum şi din dispoziţiile art. 2 alin. 1 din OUG 34/2006, care instituie principiile garantării tratamentului egal, nediscriminatoriu, asigurării integrităţii procesului de achiziţie publică, acţiunile inculpatului având drept consecinţă vătămarea intereselor legale ale spitalului şi cauzarea în patrimoniul acesteia a unui prejudiciu“.

Contraofertă

Mai departe, procurorii arată că, „în contextul intenţiei Spitalului Orăşenesc Cernavodă de a contracta serviciul de «Renovare a secţiei interne a Spitalului Orăşenesc Cernavodă», prin achiziţie directă, inculpatul S.M.I, pe parcursul derulării procedurii achiziţiei directe, a pus la dispoziţia inculpatului C.I, administrator în fapt al SC CSN SRL, contraoferta (devizul provizoriu) SC UPC SRL, în valoare de 38.340.42 de lei, document ce nu era destinat publicităţii, pentru ca SC Cerna Steel NAV SRL să poată oferi, pe baza aceloraşi materiale devizate de SC Utilităţi Publice Cernavodă, un preţ mai mic, ceea ce s-a şi întâmplat“, se mai arată în documentele magistraţilor.

Atribuire directă 

Procurorii susţin că, „prin aceste demersuri frauduloase, SC CSN SRL, reprezentată în fapt de inculpatul C.I., s-a folosit în mod ilegal de contraoferta SC UPC, oferind un preţ mai mic decât cel oferit de SC UPC SRL, respectiv 36.476,75 de lei, faţă de 38,340.42 de lei (fără TVA), câştigând astfel fraudulos, prin informaţii la care nu putea avea acces, atribuirea directă a lucrării respective, conform notei de fundamentare fără număr de înregistrare aprobate de inculpatul S.M.I, prin care s-a propus preţul «cel mai mic», cu consecinţa cauzării în patrimoniul Spitalului Orăşenesc Cernavodă a unui prejudiciu calculat în principal la 36.476,75 de lei (fără TVA), reprezentând suma de bani plătită de Spitalul Orăşenesc Cernavodă ca urmare a obţinerii în mod fraudulos a lucrării de către SC CSN SRL“, conform procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii