Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistraţii au decis Timbrul de mediu poate fi recuperat prin instanţa de judecată

ro

17 Feb, 2014 00:00 10076 Marime text
Obligaţia de plată a timbrului intervine o singură dată
 
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a declarat ilegală taxa auto din 2012! În acest context, cei care şi-au înmatriculat automobilele achitând birul mai sus precizat se pot îndrepta către sediile Administraţiilor Finanţelor Publice pentru demararea procedurilor de recuperare a banilor. Taxa auto a fost eliminată la data de 15 martie 2013, zi în care a intrat în vigoare timbrul de mediu, acesta fiind valabil şi în prezent. Timbrul de mediu a venit doar în ajutorul celor care doresc să-şi înmatriculeze în România maşinile dotate cu motoare mici, pe benzină. El a închis, aproape complet, portiţa prin intermediul căreia taxa auto 2012 era anulată de judecători, statul fiind astfel obligat să înmatriculeze maşinile fără a încasa vreun leu. Chiar şi aşa, conform portalului instanţelor de judecată, un cetăţean a reuşit imposibilul. El se află la un pas de a-şi recupera suma de peste 6.300 de lei, reprezentând timbrul de mediu. Mai mult decât atât, judecătorii vor ca statul român să-i achite bărbatului dobânda fiscală şi actualizată cu inflaţia de la data plăţii şi până la data achitării efective.
 
Potrivit portalului instanţelor de judecată, dosarul se află în prezent la Curtea de Apel Bucureşti. Motivul? Reprezentanţii Administraţiei Finanţelor Publice au atacat decizia dată de judecătorii instanţei de fond, care au decis înapoierea sumei de 6.368 de lei reprezentând timbrul de mediu. Primul termen a fost stabilit pentru luna viitoare. Din documentele oficiale reiese că obligaţia de plată a timbrului intervine o singură dată, astfel: cu ocazia înscrierii în evidenţele autorităţii competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprietar din România şi atribuirea unui certificat de înmatriculare şi a numărului de înmatriculare. Obligaţia de plată a timbrului mai intervine la reintroducerea în parcul auto naţional a unui autovehicul, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul naţional, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduală a timbrului, dar şi cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculări. De asemenea, timbrul se achită şi cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situaţia autovehiculelor pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehiculele sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
 
Cine scapă...
 
Timbrul nu se aplică autovehiculelor aparţinând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, şi nici celor special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi în scopul preluării şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat. Lista maşinilor excluse de la plata noii taxe este continuată de cele destinate a fi utilizate de forţele armate, de forţele de securitate ale statului, de poliţie, de jandarmerie, de poliţia de frontieră şi de pompieri, dar şi de cele destinate serviciilor de ambulanţă şi medicină, de autovehiculele speciale echipate corespunzător pentru acordarea ajutorului de urgenţă, precum şi de autovehiculele speciale destinate serviciilor de descarcerare şi de stingere a incendiilor. Mai mult decât atât, vor scăpa de timbru şi autovehiculele dotate cu cutie de viteze care poate funcţiona în regim automat deţinute de persoanele cu handicap.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cristi 16 May, 2014 16:22 Doar cei care se sperie de așa numita ”putere a statului” prin care sunt de neatins ajung să plătească de bunăvoie taxa de mediu, declarată de mult ca ILEGALĂ !!! Am recuperat zeci de taxe de primă înmatriculare, taxă auto, sau taxa de mediu, etc, oricum sunt una și aceeași ”faptă” de FURT CALIFICAT.