Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:50 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Mafia de la Rutieră" Agentul Cadîr - fără judecată, dar amendat cu 1.000 de lei

ro

12 May, 2011 00:31 2233 Marime text
Cadar_Cadar_Elvin.jpgPotrivit unor surse apropiate cazului, sunat fiind să intervină pentru cineva, în loc să-l sune pe colegul său „Stan", agentul Elvin Cadîr l-a sunat pe colegul „Stana", care de altfel se afla acasă şi dormea, astfel că acesta ar fi vorbit cu soţia colegului, nereuşind să realizeze vreun trafic de influenţă

Înfierat drept poliţist corupt în cadrul mega-scandalului „Mafia de la Rutiera Constanţa", propus spre arestare şi ţinut după gratii câteva zile, agentul Elvin Cadîr a fost calificat, la doi ani după declanşarea scandalului, drept „nevinovat". Cel puţin, aceasta este concluzia care s-ar putea desprinde din faptul că poliţistul a fost scos de sub urmărirea penală de către procurori, primind însă o amendă administrativă în cuantum de 1.000 de lei. Anchetatorii au luat această măsură faţă de agent după ce au stabilit că, totuşi, o parte din faptele sale nu prezintă gradul de pericol public al unei infracţiuni. Pentru restul faptelor, se pare, nu ar fi fost probe suficiente.

Mai mult decât atât, acuzat că l-ar fi sprijinit pe un individ bănuit că ar fi comis tâlhăria de zeci de mii de euro de la Hârşova, din noiembrie 2008, informându-l pe acesta că maşina lui a fost dată în consemn, agentul Cadîr a fost absolvit de aceste acuzaţii, după doi ani de anchetă stabilindu-se faptul că, în realitate, poliţistul ar fi aflat de consemnul cu pricina abia după ce suspectul fusese prins şi adus la sediul Poliţiei. Cu mai multe acuzaţii de trafic de influenţă în cârcă, poliţistul pare să fi fost absolvit de orice vină. Vă prezentăm în continuare acuzaţiile formulate iniţial la adresa poliţistului, în rezoluţia de începere a urmăririi penale în caz, acuzaţii care au căzut prin soluţia de scoatere de sub urmărire penală.

Acuzaţiile care au căzut

Astfel, în urmă cu doi ani, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa informau că „în perioada 15 noiembrie - 07 decembrie 2008 făptuitorii - subofiţeri de poliţie Mircea Daniel Andrei, Cadîr Elvin, Vuap Enis, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au furnizat din proprie iniţiativă inculpatului Lupu Marian Alexandru - cercetat în dos.nr. 1523/P/2008 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie cu consecinţe deosebit de grave, informaţii ce nu erau destinate publicului". Astfel, procurorii spuneau că respectivele informaţii erau legate de „faptul că inculpatul se află în atenţia organelor de poliţie, fiindu-i dat în consemn autoturismul utilizat la comiterea infracţiunii de tâlhărie, ceea ce a determinat îngreunarea urmăririi penale în scopul sustragerii inculpatului Lupu Marian Alexandru de la răspundere penală". Mai mult, aceiaşi anchetatori au mai anunţat că „pe 19 noiembrie 2008, făptuitorul Lupu Marian Alexandru a condus pe drumurile publice, deşi avea suspendat dreptul de a conduce, fiind favorizat de făptuitorii subofiţeri de poliţie Cadîr Elvin şi Mircea Daniel Andrei, care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, i-au deconspirat făptuitorului dispunerea echipajelor de poliţie de pe raza municipiului Constanţa, precum şi a misiunilor acestora".

Anulări de procese-verbale

O a treia faptă ar fi fost, conform procurorilor, că, în perioada 7 - 9 decembrie 2008, „făptuitorul Cadîr Elvin, la propunerea făptuitorului Lupu Marian Alexandru, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a procedat în mod nelegal la anularea unui proces-verbal de sancţionare contravenţională", iar pe 2 decembrie 2008, acelaşi Lupu i-ar fi cerut lui Cadîr „să-şi trafice influenţa pe lângă angajaţii Serviciului de Poliţie Rutieră, în scopul eliberării unei autorizaţii de reparaţie, din conţinutul căreia să rezulte că (...) finul familiei Lupu ar fi deteriorat autoturismul ca urmare a unui eveniment produs în parcarea din faţa MOLL-ului TOM". Iar asta, spuneau anchetatorii, „deşi în realitate deteriorarea autoturismului s-a produs ca urmare a unui accident, consumat pe drumurile publice şi nedeclarat la Compartimentul Tamponări". „Făptuitorul-subofiţer de poliţie Cadîr Elvin a dat curs solicitării făptuitorului Lupu Marian Alexandru care, cu bună-ştiinţă, şi-a traficat influenţa şi a contribuit, în mod direct, la întocmirea în fals a documentelor referitoare la modul şi locul de producere a coliziunii cu consecinţa deteriorării autoturismului proprietatea rudei făptuitorului Lupu Marian Alexandru, în scopul obţinerii de daune de la societatea de asigurări", se spunea în documentele Parchetului. Nu în ultimul rând, Elvin Cadîr a fost cercetat şi pentru faptul că în perioada 12-19 decembrie 2008 , „în mod repetat", ar fi comunicat cu Lupu, „făcându-i promisiuni cu privire la posibilitatea de a falsifica o dovadă de reparaţie a unui autoturism implicat într-un accident de circulaţie, precum şi furnizându-i informaţii cu privire la situaţia unui autoturism marca Volkswagen despre implementarea acestui autoturism în baza de date a maşinilor sustrase, informaţii care nu sunt accesibile publicului".

Confuzia „Stan - Stana"

Ei bine, toate aceste acuzaţii au căzut o dată cu soluţia de scoatere de sub urmărirea penală dată de procurorii constănţeni după doi ani de anchetă. Nu în ultimul rând, poate nu este de trecut cu vederea că unul dintre motivele pentru care poliţistul cu pricina a primit SUP este că, potrivit unor surse apropiate cazului, sunat fiind să intervină pe cineva, în loc să-l sune pe colegul său „Stan", l-a sunat pe colegul „Stana", care, de altfel, se afla acasă şi dormea, astfel că Elvin Cadîr ar fi vorbit cu soţia colegului, nereuşind astfel să realizeze vreun trafic de influenţă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii