Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:26 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

luptători K1, printre suspecţi Au spart conturile bancare ale unor mari corporaţii şi au retras din bancomate peste 15 milioane de dolari

ro

27 Apr, 2015 00:00 2483 Marime text
Acţiune de amploare la 42 de adrese din București, Bârlad, Bacău, Pitești, Galați și Constanța, fiind vizat un grup infracțional format din 52 de persoane. Percheziţiile au fost efectuate, ieri, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare de bani. Cei vizaţi ar fi acţionat atât în România, cât şi în Japonia, Germania, Olanda, Belgia şi Italia, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor. Prejudiciul creat este de peste 15 milioane de dolari.
 
Anchetatorii au găsit la suspecţi peste 150.000 de euro, două kilograme aur în lingouri, tablouri şi laptopuri. Printre infractorii duşi la audieri se află şi luptători K1 şi membri ai galeriei Rapid. De asemenea, liderii grupării au investit sumele de bani provenite din săvârşirea infracţiunilor în bunuri mobile şi imobile, asupra cărora se vor institui măsuri asigurătorii.
 
Potrivit DIICOT, din 2013 şi până în prezent, aceste persoane au reuşit să spargă sistemele de protecţie ale unor bănci din SUA, furând datele aferente conturilor bancare ale unor mari corporaţii. Aceste date au fost trimise apoi în ţară şi aici s-au clonat carduri pe care le-au folosit pentru a scoate de la bancomat peste 15 milioane de dolari.
 
Operaţiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua în mod organizat, într-un interval de timp stabilit, astfel încât băncile de unde se efectuau retragerile să nu lucreze, suspecţii alegând zilele nelucrătoare. Mai mult, potrivit anchetatorilor, se efectuau retrageri atât de pe teritoriul mai multor localităţi din România, dar şi de pe teritoriul altor state, concomitent.
 
Potrivit procurorilor, pe 2 decembrie 2013, au fost retraşi de pe teritoriul României peste cinci milioane de dolari, iar pe 20 decembrie 2013, au fost retraşi din Japonia, de către aceiaşi membri ai grupării, peste nouă milioane de dolari. În total, gruparea a produs prejudicii de peste 15 milioane de dolari.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada februarie 2013 - decembrie 2013, grupul infracţional organizat, format din peste 52 de persoane, cetăţeni români şi străini, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a efectuat retrageri frauduloase de numerar (peste 34.000 de operațiuni), în 24 de state, respectiv SUA, Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicană, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, în valoare de peste 15.000.000 de dolari. În activitatea infracţională au fost vizate bănci din SUA (Puerto Rico) şi Oman (Muscat)“, se arată într-un comunicat de presă remis de DIICOT redacţiei cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
La sediul central al DIICOT au fost duse 25 de persoane, în vederea audierii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii