Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:13 22 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Lucrat“ de Sorin Constantinescu, şeful DNA Constanţa Cât a luat fostul general al învăţământului din Tulcea (rechizitoriu)

ro

02 Apr, 2016 00:00 1445 Marime text
Trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa, pentru instigare la abuz în serviciu, Dumitru Damian, fostul inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea, a fost condamnat. Dosarul a fost instrumentat de Sorin Constantinescu, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa.
 
Dumitru Damian a luat doi ani şi trei luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Fostului şef al Inspectoratului Școlar Judeţean Tulcea i s-a impus să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune Tulcea. Dumitru Damian a fost pus să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 80 de zile, constând în activităţi educaţionale specifice învăţământului de masă - gimnazial, liceal, profesional, învăţământului special, programe de alfabetizare şi de recuperare şcolară („A doua şansă“), activităţi de evaluare informare, consiliere, asistenţă educaţională şi psihopedagogică, orientare şcolară şi profesională.
 
În cauză au mai fost deferite Justiţiei şi condamnate Mariana Gabi Costache, profesor corector în cadrul examenului de Bacalaureat - sesiunea august 2014, acuzată de abuz în serviciu (doi ani şi trei luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere), şi Greta Gianina Samoilă, profesor corector în cadrul examenului de Bacalaureat - sesiunea august 2014, bănuită de abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale (doi ani şi şapte luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere).
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „la data de 30 august 2014, inculpatul Damian Dumitru, în calitate de Inspector şcolar general al Inspectoratului Școlar Judeţean Tulcea, încălcând-şi atribuţiunile de serviciu de preşedinte al Comisiei judeţene de examen Tulcea, a determinat-o pe inculpata Costache Mariana Gabi, profesor corector la disciplina Geografie în cadrul examenului de Bacalaureat - sesiunea august 2014 - desfăşurat în municipiul Tulcea, să acorde nota 8 pentru lucrarea la disciplina Geografie a unei candidate, persoană care inserase, în prealabil, în cuprinsul lucrării, semne distinctive pentru recunoaşterea identităţii sale“.
 
„Aceeaşi solicitare a inculpatului Damian Dumitru a ajuns şi la cunoştinţa inculpatei Samoilă Greta Gianina, primul profesor corector, care a modificat personal răspunsurile candidatei, în aşa fel încât acesteia din urmă să îi poată fi acordată nota 8. Prin aceste acţiuni, inculpaţii au provocat o vătămare a intereselor legitime ale unităţii de învăţământ care organiza examenul, respectiv de a înregistra rezultate corecte, precum şi un folos necuvenit candidatei, constând în obţinerea nemeritată a unei note superioare la disciplina Geografie, cu consecinţa promovării examenului de Bacalaureat“, se mai arată în rechizitoriu.
 
Pedepsele aplicate de Tribunalul Tulcea au fost atacate la Curtea de Apel Constanţa.
 
Citeşte şi 
 
Dezvăluim un secret bine păzit!
Cum l-a „lucrat“ şeful DNA Constanţa pe generalul învăţământului din Tulcea (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii