Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:17 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liga Militarilor Profesioniști a acordat o plachetă de onoare amiralului (ret) Petre Zamfir, militar veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial

ro

07 Sep, 2020 19:23 2119 Marime text
  • Amiralul Petre Zamfir, a fost ambarcat pe distrugătorul „Regina Maria“, submarinele „Delfinul“ şi „Rechinul“, participând la toate acţiunile de luptă ale acestor nave în Al Doilea Război Mondial. 


Luni, 7 septembrie, cu ocazia sarbatoririi a 90 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare a distrugătoarelor „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, predecesoarele fregatelor care le poartă astăzi numele, Liga Militarilor Profesioniști a acordat o plachetă de Onoare, domnului amiral (ret) Petre Zamfir, militar veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial. 
 
Amiralul Petre Zamfir, a fost ambarcat pe distrugătorul „Regina Maria“, submarinele „Delfinul“ şi „Rechinul“, participând la toate acţiunile de luptă ale acestor nave în Al Doilea Război Mondial. 

A comandat canoniera „Ghiculescu“ pe timpul marşului pentru reparaţii de la Constanţa la Genova (Italia) şi retur, în anul 1950. 
Petre Zamfir a fost comandantul navei-şcoală „Mircea“ în marşul Constanţa – Hamburg, în anul 1965, când a fost trimisă la reparaţii capitale. Echipajul comandat de cpt. rangul II Petre Zamfir a înfruntat o furtună puternică în Golful Biscaya, acţiune evidenţiată de presa franceză din acea vreme, pentru eroismul echipajului în salvarea navei de la scufundare. Ulterior, a fost cadru didactic la Catedra de marinărie şi manevra navei a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, a pregătit 25 de promoţii de ofiţeri, toţi dintre aceştia salutându-i cu respect şi recunoscându-i meritele de instructor şi pedagog.

Petre Zamfir a fost decorat cu medalia „Scutul Crimeii“, medalia „Serviciul credincios clasa a III-a, cu spade, Virtutea militară de Război, clasa a II-a“, Ordinul „Meritul Militar“ clasele a III-a, a II-a, I, medalia „Meritul Militar“ clasa I, medalia „Eliberarea de sub jugul fascist“, medalia „30 de ani de la înfiinţarea armatei 1944-1974“, medalia „A X-a aniversare a Forţelor Armate“, Crucea comemorativă a veteranilor de război, Ordinul „Virtutea Maritimă“ în grad de cavaler şi cu emblema de onoare a Armatei Române.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii