Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Libertatea lui Dima, decisă azi Mihai Toma, de 22 de ani, arestat în dosarul Cetăţii Capidava, a fost trimis în judecată

ro

04 Dec, 2015 00:00 2811 Marime text
Afaceristul Constantin Dima, cercetat în stare de arest preventiv de Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, cere azi să fie pus în libertate. Dima a formulat o contestaţie împotriva mandatului de arestare emis pe numele său de judecătoarea Marinela Mitan, din Tribunalul Constanţa. Ieri, în acelaşi dosar, Andrei Bodean a cerut şi obţinut arestarea lui Mihai Toma, un alt om de afaceri, în vârstă de numai 22 de ani, domiciliat în Ilfov. Mandatul lui Toma a fost emis tot de judecătoarea Marinela Mitan şi atacat la Curtea de Apel Constanţa. Cei doi oameni de afaceri au fost arestaţi în dosarul în care trei angajaţi ai CJC sunt cercetaţi sub control judiciar, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
Revenind la Mihai Toma, este de menţionat că acesta nu se află pentru prima dată în atenţia magistraţilor. La finele săptămânii trecute, bărbatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. În cauză au fost deferite Justiţiei şi alte persoane. Ieri, Tribunalul Călăraşi a decis menţinerea în stare de arest preventiv atât a lui Toma, cât şi a celorlalţi inculpaţi.
 
Potrivit marinbadea.ro, „în perioada 2010 - 2013, persoanele respective sunt bănuite că ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii şi servicii, în valoare totală de peste 2,5 milioane de euro“.
 
„Prejudiciul cauzat prin evaziune fiscală este de 1 milion de euro. Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, bănuiţii ar fi efectuat mai multe operaţiuni sau tranzacţii financiare, urmărind spălarea sumelor de bani. Aceştia ar fi efectuat transferuri de valori monetare, urmate de retrageri imediate, sau ar fi rulat banii prin conturile societăţilor, metodă prin care ar fi fost ascunsă originea ilicită a fondurilor, cauzând un prejudiciu de 2,5 milioane de euro“, potrivit sursei mai sus citate.
 
Conform Registrului Comerţului, Mihai Toma este asociat în Building Prosper Business SRL (unde este şi administrator), din Bucureşti, înfiinţată în 2013, în Eva Solution SRL, din Giurgiu, în Finish Construct Instal SRL, din Bucureşti, dar şi în firmele Instal Isarom SRL (unde este şi administrator), din Giurgiu, unitate radiată, şi Rerei Invest SRL, aflată în faliment.
 
Building Prosper Business are sediul în Bucureşti, iar ca asociaţi persoane fizice apar Virginia Mihai, născută la data de 28.06.1989, în Bucureşti, şi Mihai Toma. Firma are ca obiect de activitate „consultanţă pentru afaceri şi management“. De menţionat că firma a fost fondată în 2013, de Mihai Toma şi Genică Sandu, acesta părăsind societatea aproape de finele anului trecut.
 
Revenind la dosarul în care Dima a fost arestat preventiv alături de Toma, potrivit DNA, „în perioada 18.05.2015 - 10.09.2015, în contextul unui proiect privind restaurarea sitului arheologic Capidava, inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a falsificat mai multe documente în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul Consiliului Judeţean Constanţa“.
 
Acest lucru a fost posibil, spun cei de la DNA, şi „din cauza contribuţiei pe care au avut-o ceilalţi inculpaţi, în calitate de membri ai Comisiei de Evaluare a Ofertelor din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, care, cu ocazia organizării licitaţiei în scopul atribuirii proiectului menţionat, au îndeplinit în mod defectuos mai multe acte legate de exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin respingerea ofertei depuse de o firmă, ca fiind neconformă şi inacceptabilă, şi, ulterior, atribuirea contractului respectiv societăţii administrate de inculpatul Dima Constantin, deşi preţul propus de această societate era cel mai mare“.
 
„Prin această conduită, inculpaţii au vătămat drepturile și interesele legitime ale firmei a cărei ofertă a fost respinsă, favorizând societatea administrată de inculpatul Dima Constantin, care a obținut foloase necuvenite.
 
În perioada iulie - octombrie 2015, inculpatul Dima Constantin, împreună cu alte persoane, oameni de afaceri, a constituit un grup infracțional având ca scop comiterea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor. Concret, aceştia au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale reprezentând sume facturate pentru operațiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, au diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 3.659.373,44 de lei (taxa pe valoarea adăugată în sumă de 2.195.624,06 lei şi impozit pe profit în sumă de 1.463.749,38 de lei).
 
În aceeaşi perioadă, sumele primite în modalitatea amintită mai sus, sub formă de fonduri europene şi de la bugetul local, au fost transferate în scopul disimulării originii lor ilicite“, potrivit referatului propunerii de arestare.
 
Citeşte şi 
 
Restaurarea Cetăţii Capidava, în balanţa legii
Administratorul firmei Mara Construct, arestat la cererea DNA Constanţa (galerie foto + documente) 

 
Afaceristul Constantin Dima, în spatele gratiilor
Andrei Bodean, din DNA Constanţa, cere şi arestarea lui Toma Mihai

 
Din referatul propunerii de arestare a lui Constantin Dima
Cum a fost „ajutată“ Mara Construct să reabiliteze Cetatea Capidava (documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii