Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea privind graţierea a fost modificată

ro

19 Apr, 2014 00:00 3119 Marime text
Ieri, în Monitorul Oficial al României a fost republicată Legea nr. 546/2002 privind graţierea şi procedura acordării graţierii. Astfel, conform datelor oficiale, graţierea reprezintă „măsura de clemenţă ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori în comutarea acesteia în una mai uşoară“.  

„În vederea exercitării prerogativei de graţiere, preşedintele României poate solicita, atunci când socoteşte necesar, avize consultative de la Ministerul Justiţiei, care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării. De asemenea, atunci când consideră necesar, preşedintele României poate solicita informaţii cu privire la persoana fizică organelor administraţiei publice locale, conducătorului locului de detenţie, organelor judecătoreşti şi ale parchetelor, organelor de poliţie şi altor instituţii publice, precum şi comandantului unităţii, pentru condamnaţii militari“, potrivit site-urilor de specialitate. Potrivit aceloraşi surse, „în cazul cererilor de graţiere formulate pentru persoana juridică, preşedintele României poate solicita, atunci când socoteşte necesar, informaţii de la registrul comerţului, de la autorităţile cu atribuţii de control în domeniul fiscal şi vamal, de la organul care a autorizat înfiinţarea persoanei juridice sau care a înregistrat persoana juridică, de la organele administraţiei publice locale, precum şi de la orice altă instituţie publică“.
Textul integral al Legi nr. 546/2002 privind graţierea şi procedura acordării graţierii poate fi citit şi pe site-ul cotidianului nostru, accesând secţiunea „Legi utile“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii