Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:01 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legătura cu dosarul constănţenilor asasinaţi la comandă Radu George Lucian, trimis în spatele gratiilor de Tribunalul Bucureşti (document)

ro

13 Oct, 2014 00:00 7611 Marime text


Florian George Oprea a fost judecat şi pedepsit în dosarul constănţenilor asasinaţi la comandă


Judecătorii din cadrul Tribunalului Bucureşti au dispus, la cererea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, arestarea preventivă a lui Radu George Lucian, de 40 de ani, unul dintre sponsorii campaniei electorale din 2012 a preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu. Alături de Radu George Lucian, magistraţii din capitală au mai trimis în spatele gratiilor alte trei persoane, respectiv Gigi Pambuca, Dan Titus Voitinovici, de 40 de ani, şi Erdogan Ablamit, de 38 de ani. Cele patru mandate de arestare nu sunt definitive, ele fiind deja atacate la instanţa superioară, respectiv Curtea de Apel Bucureşti. Dacă în ediţiile trecute, am detaliat afacerile celor încătuşaţi, precum şi modalitatea prin intermediul căreia a fost constituit „grupul infracţional organizat“, conform DIICOT, în continuare, ZIUA de Constanţa prezintă legătura dintre această cauză şi cea în care Sergiu Băhăian, considerat unul dintre cei mai temuţi oameni din România de după 1989, a fost condamnat la peste 20 de ani de detenţie pentru că ar fi comandat uciderea mai multor constănţeni.

Aşa cum arătam şi mai sus, Radu George Lucian, Gigi Pambuca, Dan Titus Voitinovici şi Erdogan Ablamit au fost arestaţi preventiv în urma percheziţiilor efectuate zilele trecute pe raza judeţului Constanţa. Conform DIICOT, Radu George Lucian este cercetat pentru evaziune fiscală, iar Pambuca şi Ablamit sunt bănuiţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi de evaziune fiscală.

Asta în timp ce Voitinovici a fost reţinut pentru constituire, în varianta iniţierii, a unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală, evaziune fiscală (două acte materiale), participaţie improprie la evaziune fiscală (patru acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare a banilor şi transmitere fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia (două acte materiale). Mai mult decât atât, Voitinovici este suspectat şi de participaţie improprie la transmitere fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia (două acte materiale).

Coincidenţă sau nu, numele lui Erdogan Ablamit apare într-o anchetă realizată de jurnalul.ro, la începutul anului 2010, publicaţie conform căreia, „la începutul anului 2007, Florian George Oprea (23 de ani) a preluat de la Erdogan Ablamit firma Remsa Industry SRL (nr. în prezent radiată, conform RECOM)“. „Un an mai târziu, Ionel Ulezu împreună cu Florian George Oprea au preluat de la Georgiana Barbu firma Maraton Nav SRL. În aceeaşi zi, cei doi au mai preluat şi Georgia Plus SRL, deţinută de Georgiana şi Ionuţ Barbu. Oprea, ca şi Ulezu, nu este de găsit la această oră“, se mai arată în ancheta respectivă.

A cesionat cu titlu gratuit

Potrivit vrajitorul.eu, Remsa Industry a fost fondată de Erdogan Ablamit şi a avut ca obiect de activitate „fabricarea altor articole de îmbrăcăminte şi accesorii“. Pe data de 23 mai 2007, Erdogan Ablamit s-a retras din societate şi din funcţia de administrator şi a cesionat acţiunile societăţii, cu titlu gratuit, lui Oprea, acesta devenind asociat unic şi administrator. Tot atunci s-a închis punctul de lucru din Constanţa, de pe strada Amzacea.

Erdogan Ablamit apare şi într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Constanţa, cauză ce a avut ca obiect „contestaţie la executare stabilirea decăderii debitorului din dreptul de restituire a împrumutului“. În proces, Erdogan Ablamit a avut calitatea de reclamant, iar Viorel Pîrlea a fost pârât. Pe data de 18.11.2013, Judecătoria Constanţa a admis acţiunea formulată de creditorul Erdogan Ablamit în contradictoriu cu Pîrlea, debitor. Pe cale de consecinţă, magistraţii au dispus decăderea debitorului din beneficiul termenului de restituire a împrumutului stabilit printr-un contract de împrumut autentificat.

Cine este Oprea ?



Potrivit unui document oficial al DIICOT, Florian George Oprea este unul dintre cei care au fost trimişi în judecată alături de Sergiu Băhăian.
În acest context, este de amintit că, tot în 2010, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a inculpaţilor Sergiu Băhăian, Valentin Şlepac, Adrian Grigoraş, Edward Marian Mărculescu, Dan-Liviu Iovan şi George Florian Oprea. Toţi au fost acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, omor şi instigare la omor deosebit de grav.

De-a dreptul şocant

„În sarcina acestora s-a reţinut că, în perioada decembrie 2007 - mai 2008, la iniţiativa inculpatului Băhăian Sergiu, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi numiţii Leonte Emilian, Ulezu Ionel şi Captalan Petrică, cu scopul de a obţine, în mod ilicit, beneficii materiale importante, prin inducerea în eroare a mai multor societăţi comerciale, cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de leasing. În această modalitate, a fost cauzat un prejudiciu total de 2.706.948,7 lei (echivalentul a 640.939,98 de euro) nerecuperat.         

De asemenea, în sarcina inculpaţilor Şlepac Valentin şi Grigoraş Adrian s-a reţinut şi faptul că, la instigarea liderului grupului infracţional organizat - inculpatul Băhăian Sergiu - cu premeditare şi, pentru a se sustrage de la urmărirea penală, au procedat la uciderea numiţilor Leonte Emilian, Ulezu Ionel şi Captalan Petrică, foşti membri ai grupului infracţional“, conform DIICOT.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Constanţa, instanţă care, la data de 23 iunie 2011, a dispus condamnarea lui Şlepac (decedat) la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, pe Băhăian Sergiu, la 26 de ani de închisoare, pe Grigoraş (decedat), la 22 de ani de închisoare, pe Mărculescu, la 13, 6 luni de închisoare, pe Iovan, la 13 ani de închisoare dar şi pe Oprea, la cinci ani de închisoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii