Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:23 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Județul Tulcea Pompierii ISU Delta chemați să stingă incendii de vegetație uscată. Ce le recomandă cetățenilor (galerie foto+video)

ro

17 Aug, 2021 10:14 1436 Marime text
  • Pompierii ISU Delta Tulcea au intervenit ieri pentru stingerea a 6 incendii. 
  • Din fericire, în urma acestor incendii nu s-au înregistrat victime sau persoane rănite.

În ultimele 24 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 18 misiuni, după cum urmează:
- 12 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave; 
- 6 incendii:                                       

Potrivit ISU Delta Tulcea, în data de 16 august a.c., salvatorii Detașamentului de Pompieri Tulcea, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit pe raza localității Agighiol. În urma evenimentului, a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 800 mp. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise. 

După lichidarea incendiului, același echipaj a intervenit la un incendiu produs la marginea localității Agighiol, la aproximativ 2 Km de locul primului incendiu. În urma evenimentului, au ars circa 10 tone de gunoi de grajd. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise. 

În cursul zilei de 16 august a.c., 6 subofițeri din cadrul Stației de Pompieri Babadag, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit pe raza orașului Babadag. În urma evenimentului, au ars aproximativ 700 mp de vegetație uscată și lăstăriș. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost foc deschis în spații deschise.

În cursul zilei de 16 august a.c., 6 subofițeri din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit pe raza localității Nicolae Bălcescu. În urma evenimentului, au ars aproximativ 700 mp de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost foc deschis în spații deschise.

În după-amiaza zilei de 16 august a.c., salvatorii din cadrul Stației de Pompieri Babadag au fost solicitati să intervină la un incendiu produs între orașul Babadag și localitatea Enisala. Un echipaj, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă,  s-a deplasat de urgență la locul solicitării. Incendiul a fost lichidat după mai bine de două ore de la momentul anunțării, la ora 17:23. În urma evenimentului au ars aproximativ 10 hectare de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost foc deschis în spații deschise.

În aceiași perioadă timp, un alt echipaj de salvatori din cadrul Stației de Pompieri Babadag a intervenit, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, la un incendiu produs pe raza localității Rândunica. Incendiul a fost lichidat după aproximativ o oră de la momentul sosirii la locul solicitării, la ora 17:40. În urma evenimentului au ars aproximativ 5000 mp de vegetație uscată și lăstăriș. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost foc deschis în spații deschise.

Din fericire, în urma acestor incendii nu s-au înregistrat victime sau persoane rănite.

Pompierii ISDU Delta Tulcea reamintesc și fac apel pentru respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii.
Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:
⛔️ este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;
✅ se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000-6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000-50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Foarte important! 
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Sursa foto+video: ISU Delta Tulcea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii